19 Апр. 2024

Вие сте тук

Стартира онлайн система за кандидатстване по оперативните програми

15.06.2011

Премиерът Бойко Борисов и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев дадоха официалния старт на електронните услуги в Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН).

Министър-председателят прие първите подадени по електронен път документи по открита процедура за набиране на проектни предложения по Оперативна програма "Техническа помощ".

Не става дума само за икономия на хартия и горива, но и за времето, което е ценно на хората - така Бойко Борисов оцени възможностите за подаване на документи по електронен път. Най-ценното според него е, че занапред администрациите ще могат да приемат готовите формуляри 24 часа в денонощието.  В Европа се работи по този начин и точно така се надяваме да заработят всички до края на годината, каза той.

На събитието бяха демонстрирани и основните стъпки за подаване и приемане на документи он-лайн, както и предимствата на тази нова за българските бенефициенти възможност.

Въвеждането в експлоатация на Модула за електронни услуги на ИСУН е първата стъпка от цялостното преминаване на процеса по кандидатстване, управление, изпълнение и отчитане на проекти по оперативни програми от хартиен към електронен носител. Модулът ще бъде достъпен чрез Единния информационен портал за обща и специфична информация за структурните и Кохезионния фонд на ЕС www.eufunds.bg.

Подаването на проектни предложения по електронен път ще ускори значително процеса на кандидатстване и отчитане на проекти по оперативните програми, ще бъде предпоставка за минимизиране на риска от грешки и ще намали значително разходите за потенциалните бенефициенти и управляващите органи на оперативни програми в страната.
С тази стъпка България става една от първите държави членки на ЕС, които предоставят възможност на потенциалните бенефициенти по оперативни програми за изцяло електронно подаване на документи, посочват от правителствената информационна служба.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed