28 Март 2024

Вие сте тук

Стартира кандидатстването за S.PELLEGRINO МЛАД ГОТВАЧ НА 2016 г.

14.01.2016

 

След успеха на първото издание, в което се включиха повече от 3 000 кандидати от цялсвят, S.Pellegrino обяви началото на S.Pellegrino Млад готвач на 2016 г. - световен проект, чиято амбиция е да открие най-добрия млад готвач в света.  

 

Инициативата разделя света на 20 региона с участието на близо 100 топ готвачи в ролята на жури в различни страни, 20 млади готвачи финалисти, 20 ментори и звездно жури на финала. Желаещите могат да подадат кандидатурите си от 1 януари 2016 г. на www.finediniglovers.com .

 

Сред талантите, взели участие в състезанието, е ирландският готвач Марк Мориатри, победител в миналогодишното издание.  „За мен беше удоволствие и чест да получа титлата S.Pellegrino Млад готвач на 2015 г. Това беше незабравимо, уникално преживяване, което никога няма да забравя. Срещнах се с толкова изключителни готвачи, а титлата е изключително важен момент в цялата ми кариера,“ коментира той участието си в конкурса.

 

 

S.Pellegrino Млад готвач на 2016 г. ще има ново жури, т.нар. Седем мъдреци,  отговорни за избора на най-талантливия млад готвач в света. За участие в него са поканени някои от най-известните кулинарни майстори: Дейвид Хигс, Карло Крако, Гаган Аранд, Елена Арзак, Мауро Колагреко, Уили Дуфрезне и Роберта Судбрак.

 

S.Pellegrino Млад готвач е световно състезание, което се провежда на няколко етапа.

 

Етап едно – онлайн кандидатстване

От 1 януари до 31 март 2016 г. всички млади готвачи по света ще имат възможност да кандидатстват, представяйки авторско ястие на английски на www.finedininglovers.com, онлайн списанието за кулинарни ентусиасти, което S.Pellegrino и Acqua Panna с гордост подкрепят. Кандидатстващите млади готвачи трябва да бъдат под 30-годишна възраст и да имат поне една година професионален опит в ресторант като главен готвач (chef), заместник главен готвач (sous chef) или отговорник за определена секция в кухнята (chef de partie).

 

Етап две – подбор на регионални финалисти и регионален победител…

Всички кандидати ще бъдат разделени на 20 региона* според географския си произход и кандидатурите им ще бъдат оценявани от ALMA, водещият център за обучение и образование в областта на италианската кухня (www.alma.scuolacucina.it). През април ALMA ще избере първите десет финалиста за всеки регион, следвайки петте Златни правила: съставки, умения, креативност, красота, послание.

 

…и регионални финали

Избраните десет финалиста от 20-те географски района след това ще преминат към местен финал, на който ще се проведе състезание на живо във всеки регион между 1 май и 15 август. По време на тези събития финалистите за регионите ще трябва да приготвят авторските си ястия за специално регионално жури, състоящо се от независими топ готвачи, които ще дегустират ястията и ще изберат победител, следвайки петте Златни правила.

В Източна Европа регионалното жури включва забележителни имена, сред които Адриан Хадеан от Румъния, Томаш Кавчич от Словения и Модест Амаро от Полша, а финалът ще се проведе през юли в Букурещ.

 

До края на август 2016 г. ще бъдат обявени 20-те най-добри млади готвачи от всеки регион, които ще са официалните финалисти. Всеки финалист получава по един „Ментор готвач“, член от регионалното жури, който ще дава на младия си колега предложения за подобрения в авторското му ястие и ще му помага в подготовката за световния финал. За Източна Европа ментор ще бъде Адриан Хадеан от Румъния.

 

Етап три – Голям финал

На 13 октомври 2016 г. всички финалисти ще се съберат в Милано за финалния етап, който представлява двудневно интензивно кулинарно състезание пред международно жури от съдии, Седемте мъдреци, които ще определят S.Pellegrino Млад готвач за 2016 г.

 

Пълният регламент на състезанието и формулярът за кандидатстване ще бъдат налични на www.finedininglovers.com. Електронното списание ще покрива и местния и международен етап на проекта с ексклузивно съдържание, включително стрийминг на живо от Големия финал.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed