29 Март 2024

Вие сте тук

Стартира активният туристически сезон в Белоградчик

21.04.2015

 

Повече от 75 хил.  туристи са посетили туристическите обекти в община Белоградчик през миналата година, като всеки пети от тях е бил чуждестранен турист.  Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на активния туристически сезон в общината. На церемонията присъстваха кметът на община Белоградчик Борис Николов, областният управител Момчил Станков, народните представители Владимир Тошев и Иван Иванов и др.

 

 Министърът посочи Белоградчик като пример за успешно използване на европейските средства за развитие на туризма. На Белоградчишката крепост е реализиран проект по  ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г. на стойност близо 3 млн. лв. Добър пример е и проектът на общината, финансиран по Програмата за развитие на селските райони, по който са доставени велосипеди и са изработени указателни табели за планинско колоездене.

 

 „Надявам се повече общини да се възползват от възможностите, които дават програмите за трансграничното сътрудничество в туризма“, каза Николина Ангелкова. По думите й местната власт и бизнесът от Белоградчик поддържат добро партньорство с Контактния център "Дестинация Дунав" - звеното за техническо подпомагане развитието на туризма по Дунав в България. Общината участва и в проекта на Дунавския компетентен център за реализацията на двата туристически маршрута „По пътя на римските императори“ и „По пътя виното“, в които са включени обекти по реката от Хърватска, Сърбия, България и Румъния. „Северозападна България е регион с висока безработица, но община Белоградчик показва, че с последователни усилия туризмът може да даде алтернатива за развитието на региона“, подчерта министър Ангелкова.

 

По-късно през деня Николина Ангелкова посети Белоградчишките скали и участва в дискусия с представители на местната власт и туристическия бранш на тема „Перспективи за развитие на Северозападна България в контекста на туристическото райониране“.

 

Всички подзаконови нормативни актове свързани със Закона за туризма ще бъдат представени за обществено обсъждане до края на този месец, съобщи министърът. 


Очакванията на министерството на туризма (МТ) са голяма част от тях да бъдат факт през май-юни. Такива са Наредбите за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване, за професионалната квалификация на екскурзоводите, планинските водачи, с които максимално ще се регламентират всички промени, свързани със Закона за туризма.


Експерти на МТ работят и по въвеждането на единна система за туристическа информация и свързването на регистрите на хотелите с НАП и МВР. Вероятно през 2016 година тази система ще бъде въведена, а цялата софтуерна програма ще струва 1 200 000 лева. Самото включване в системата ще е безплатно, необходимо е само хотелите да разполагат с подобна софтуерна програма, каза Ангелкова. МТ ще приеме още през месец юни Националната програма за реклама на туризма за 2016 година, за да може всеки ангажиран с туризъм да планира своите дейности.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed