17 Апр. 2024

Вие сте тук

Старинният Созопол е победител в класацията "Чудесата на България"

10.03.2011

Старинният Созопол с мощите на Йоан Кръстител е победителят в класацията "Чудесата на България". Общо десет културни и исторически забележителности получиха по един милион лева финансиране от правителството на официална церемония снощи в Националния исторически музей.

Приоритет на правителството са магистралите и културата, заяви премиерът Бойко Борисов по време на награждаването. До всички тези обекти има дълъг път, затова строим магистралите "Тракия", "Люлин", "Марица", "Струма", "Хемус", Русе, Шумен, Черноморието и Бургас и така да покажем тези уникални обекти, заяви Борисов.

Министърът на културата Вежди Рашидов посочи, че за първи път четирима министри са се обединили в развитието на сериозна стратегия за бъдещето на българския културен туризъм, така че той да се изпълни със съдържание. След Созопол класацията определи Перперикон и античния Несебър. В десятката влизат още Тракийско светилище край с. Татул, Белоградчишки скали и Белоградчишка крепост, Мадарският конник и Шуменската крепост, Римският град Деултум край Дебелт, Царевец и Трапезица, Рилският манастир и Велики Преслав.

Получените средства ще се използват за конкретни проекти, които могат да бъдат изпълнени до края на годината. Всяко от кметствата, в чиито територии попадат обектите от топ 10, вече е готово с проект. Рекламен клип с десетте чудеса на България ще представя страната ни на големи международни туристически борси. Обектите бяха избрани чрез електронно гласуване в два етапа. Идеята е кампанията да се организира всяка година, а 9 март да бъде своеобразен Ден на чудесата в България.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed