19 Апр. 2024

Вие сте тук

Според 80% от българите има дискриминация на трудовия пазар

13.01.2012

Роми, хомосексуалисти, бременни жени, младежи и хора с увреждания най-трудно могат да си намерят работа в България. Това показват резултати от проучване на достъпа до пазара на труда сред 1000 респонденти от страната през миналата година. То е част от проекта "Равенството - път към прогрес", реализиран съвестно с МТСП, Комисията за защита от дискриминация и Институт "Отворено общество".

 

Осемдесет процента от участниците в проучването смятат, че на пазара на труда няма равни възможности, обяви днес на пресконференция   Боян Захариев, програмен директор на Институт "Отворено общество".
 з Проектът е ориентиран към създаване на благоприятни условия за социална и трудова реализация на хората, независимо от техния пол, възраст, увреждане, етническа принадлежност, религия.

Боян Захариев цитира данни, според които 36 процента от запитаните са на мнение, че полът създава условия за неравен достъп до пазара на труда. Дискриминирани са по-уязвимите - жените, макар да не е съвсем сигурно, че всички респонденти са имали предвид именно слабия пол, коментира Захариев. Що се отнася до възрастта, според проучването младите хора имат затруднен достъп до пазара на труда, отбеляза директорът на "Отворено общество". Най-трудно работа си намират хората в предпенсионна възраст. Според 80 процента от запитаните физическите увреждания затрудняват намирането на работа. Малко над 40 на сто смятат, че сексуалната ориентация намалява тези възможностите, почти 60 процента са на мнение, че проблем е етническата принадлежност.

Запитани ако имат магазин, кого не биха наели на работа, 32 процента от респондентите отговарят, че това са роми, 25.5 на сто - хомосексуалисти, 17.9 - бременни жени, а 11.4 на сто - хора с физическо увреждане. С висок брой проценти се откроява също и групата на младите хора на възраст 15-18 години, отбеляза Захариев и допълни, че емигрантите, макар и в по-малка степен, също не са предпочитани служители.

Само 23 процента от анкетираните биха се съгласили да имат ръководител от ромски произход. Десет процента от респондентите биха се съгласили те или децата им да сключат брак с човек от ромски произход.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed