20 Апр. 2024

Вие сте тук

Спешен ремонт спасява сезона на Златните

04.04.2011

Проблемът с мръсните води на Златни пясъци временно ще бъде решен, съобщи Darik news.  Още тази седмица започва ремонт на тръбата, която отвежда отпадните води от пречиствателната станция на курорта, съобщи сайтът, позовавайки на депутата от ГЕРБ и областен лидер на партията Павел Димитров.

Средствата ще бъдат отпуснати от държавния бюджет. Първоначалните разчети показват, че поправката на съоръжението ще струва около 2 млн. лева, като първите 500 хил. лева ще бъдат осигурени в най-скоро време.

Първоначалните планове за дълбоководно заустване, което да спаси сезона, няма да се реализират това лято. Причината е, че общината не е представила цялата документация, след което да получи безлихвен заем в размер на 6,5 млн. лв. от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), посочи народният представител.

Според областния управител Данчо Симеонов няма смисъл да се инвестира в изграждането на нова тръба, защото не е ясно дали тя ще е съвместима с бъдещата пречиствателна станция в курорта, която следващите години предстои да бъде построена.

В разгара на лятото, когато курортът е пълен с туристи, пречиствателната станция не може да поеме целия товар и прелива. След ремонта на тръбата, който трябва да приключи до началото на активния туристически сезон, отпадните води от пречиствателното съоръжение ще бъдат заустени на една миля нaвътре в морето. Към момента мръсната вода се излива близо до плажа, защото тръбата е спукана от близо 25 години.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed