29 Март 2024

Вие сте тук

Собственици на къщи за гости в Източните Родопи учат английски, за да посрещат чуждестранни туристи

11.03.2011

13 предприемачи от района на Ивайловград ще получат днес сертификати за успешно завършен курс по английски език, организиран и финансиран от българско-холандския проект за развитието на Източните Родопи „Новото тракийско злато”.

 От октомври 2010 до края на февруари собственици на хотели и къщи за гости, както и служители в сектори, свързани с туризма, преминаха начално ниво А1 по системата "New Inside Out".

Според оценката на преподавателката им Димитрина Иванова, редовна учителка по английски език в Ивайловград, и обучителната организация "Аскора" – Кърджали, 13-те курсисти се справят добре с началното ниво на английския. Проектът „Новото тракийско злато” планира те да бъдат обучени и във второ ниво, което ще стане следващата учебна година. Междувременно в силния туристически сезон през пролетта и лятото курсистите ще имат възможност за „езикова практика” с говорещите английски туристи, които посещават Източните Родопи.

До края на този месец предстои да приключат и двата курса на обучение по английски език – нива Beginner (A1) и Elementary (A2) в район Маджарово.

Догодина „Новото тракийско злато“ планира да организира курсове по английски за ангажирани в туризма предприемачи и експерти в Маджарово и Крумовград (района на Студен кладенец).

Според екипа на проекта Източните Родопи имат огромен потенциал за развитие на екотуризъм, който може да се превърне в алтернатива на отмиращи икономически дейности като тютюнопроизводството. Екипът е убеден, че развитието на екотуризма, съчетано с другите два компонента на „Новото тракийско злато” – биологичното земеделие и дивата природа, ще създаде нов устойчив поминък и ще превърне Източните Родопи в привлекателно място – както за живеене, така и за отдих.

Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, изпълняван от холандските природозащитни организации АРК и Авалон, които имат голям международен опит в проекти за опазване на околната среда и биоземеделието. Проектът е финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата в страната благотворителна лотария.

Проектът съчетава в интегриран подход работата по трите компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм. Според екипа на проекта възстановяваването на дивата природа на Източните Родопи и запазването на типичния мозаечен ландшафт чрез природосъобразно пашуване може да създаде база за развитие на нова зелена икономика в района. Източните Родопи имат всички предпоставки да се превърнат в център за екотуризъм – уникална природа, изключително разнообразие на флора и фауна, богато културно наследство. Съчетано с екотуризма, биологичното земеделие не само дава качествена храна, но създава работни места, повишава жизнения стандарт на местните хора и намалява обезлюдяването на района.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed