29 Март 2024

Вие сте тук

Собственикът на "Еврохолидейз" остава в ареста

15.08.2011

Георги Христов, собственик на пловдивската фирма „Еврохолидейз" , която измами над 200 души с евтини екскурзии до Малдивите, и Георги Пасев, който е обучавал служителите на фирмата, остават за постоянно в ареста. Съдът им наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража", съобщи „Дарик нюз“.

25-годишният Георги Христов е официалният собственик на фирмата. Той стриктно е изпълнявал указанията на третия обвиняем Венелин Качаков, който е основен организатор на схемата с фалшивите екскурзии. Христов e подписвал документи, сключвал е договорите на фирмата и е изтеглил от банковите сметки парите, внесени от измамените клиенти. По думите на съдия Боян Кюртов Георги Христов е получавал скромно възнаграждение, в замяна на което се е съгласил да бъде официален собственик на фирмата. Според съда Христов от самото начало е бил наясно с организирането на крупната измама. Въпреки това той е изпълнявал нарежданията на Качаков, свързани с реализирането на измамата. Христов е с основно образование и няма компютърна грамотност. Бил е съден за притежание на наркотици и за грабеж.

Другият подсъдим Георги Пасев също остава в ареста. За осъществяването на схемата е използвана неговата компетентност в сферата на туризма. Пасев е контактувал със сайта Грабо, на който са били публикувани обявите за екскурзиите, и е обучавал служителите на фирмата да звучат убедително пред клиентите. Според прокуратурата той е знаел, че фирмата няма лиценз за подобен род дейност.

Съдът прецени, че Христов и Пасев са действали в съучастие от самото начало и са знаели за намеренията на Венелин Качаков. До момента откраднатата сума възлиза на 151 000 лева, но засега жалби са подали едва 31 човека от всички измамени. Работата по случая продължава, като се очаква и други от общо 226-те излъгани да съдействат на разследващите органи.

В ареста е и 37-годишният Венелин Качаков. Срещу него има повдигнати обвинения за измама в особено големи размери.

Скандалът с фалшивата оферта за евтини екскурзии до Малдивите и Корфу е първата мащабна измама в България на сайт за групово пазаруване.

Сигналът за измамата е дошъл от сайта посредник - Grabo.bg. , от който над 200 души са си купили ваучери за екскурзии до Малдивите и остров Корфу. Миналата седмица от Grabo.bg пуснаха официално становище в което се казва:

„Подобен случай на дръзка и старателно планирана измама е прецедент в сектора на груповото пазаруване. За жалост той може да разклати изоснови и без друго трудно изгражданото доверие към онлайн търговията в България".

"Първата измама в голям мащаб в сайт за групово пазаруване е вече факт. Тя беше изненада както за нас, като рекламна платформа, така и за 226-те потребители, които бяха пряко засегнати.

"Еврохолидейз ЕООД" - туристическа агенция фантом, както стана ясно на по-късен етап, се свърза с нас с желание да рекламира свои почивки до Малдивите и остров Корфу с отстъпка.

По стандартен ред фирмата беше проверена в Търговския регистър и в свободното интернет пространство за отзиви от клиенти.

По време на преговорите от тяхна страна ни беше предоставен и лиценз, който фигурира в Националния туристически регистър към Държавната агенция по туризъм. Лицензът е подновен през 2005 г. като безсрочен и изглежда напълно легитимен.

Тъй като нищо съмнително не улови вниманието ни, и двете оферти бяха публикувани в сайта. 226 наши клиенти си грабнаха ваучери.

Десет дни преди първата дата за пътуване до Малдивите получихме сигнали от потребители, че от "Еврохолидейз" ЕООД не отговарят на обажданията им вече втори ден.

След като и ние се опитахме да осъществим контакт с тях, уви безуспешно, изпратихме наш представител на място. По думи на съседни фирми, "офисът на "Еврохолидейз" ЕООД в Пловдив е затворен вече трети ден".

Меко казано ни се стори странно туристическа агенция да затвори врати в разгара на сезона, когато би трябвало да е най-заета.

Последваха обаждания от наша страна в хотелите в Малдивите и Корфу, за да разберем дали всичко е наред с резервациите.

С ужас разбрахме, че резервации не са направени и то седмица преди първата дата. Това ни наведе на мисълта, че става въпрос за планирана измама. Своевременно подадохме сигнал в икономическата полиция и сезирахме прокуратурата.

Междувременно всички потребители, заявили двете оферти на "Еврохолидейз" ЕООД от нашия сайт, получиха лично обаждане от наши служители и бяха осведомени, че за момента всички организационни планове по екзкурзиите се преустановяват, докато нямаме по-пълна информация какво се случва с фирмата и нейния професионален ангажимент към клиентите.

Сега Grabo.bg използва всички законови средства, за да обедини усилията на засегнатите граждани в борбата за бързо разкриване на закононарушителите.

Убедени сме, че лицата, стоящи зад "Еврохолидейз" ЕООД, ще си получат заслуженото. Вярваме, че живеем и работим в правова държава, в която подобни действия не остават безнаказани."

От Grabo.bg се ангажираха и да изплатят компенсации на хората, превели хиляди левове онлайн за несъстоялите се почивки.

От сайта за колективно пътуване обаче смятат да си възвърнат парите от собственика на фирмата фантом "Еврохолидейз ЕООД" Венелин Качаков.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed