20 Апр. 2024

Вие сте тук

Сметища и непочистени пътища чакат туристите по пътя към обекти от листата на ЮНЕСКО

17.03.2011

ivanovo churches UNESCO

Заради недомислия в нормативната уредба паметниците на културата, които са държавна собственост, не се поддържат и не се стопанисват по начин, който да ги прави привлекателен за туристите. Това стана ясно по време на журналистически тур по поречието на река Дунав за популяризирането на обектите за вътрешен туризъм в региона, организиран от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Отдавнашен конфликт между държавни и общински власти продължава да спъва развитието на туризма. През май 2010 г. писахме за проблемите в община Иваново и невъзможността й да осигурява поддръжката на обекти държавна собственост – природни и културни, за които не получава никакви средства от държавата. Година по-късно ситуацията не се е променила към по-добро. Нещо повече, за 2010 г. държавата е отказала да плаща и за сметоизвозването на Ивановските скални църкви с официално писмо, подписано от министъра на културата Вежди Рашидов, в което се мотивира с това, че обектът нямало да се използва през годината.

Междувременно през 2010 г. обектът – един от двата в общината и шестте в България, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е посетен от близо двадесет хиляди туристи. Освен че носят приход в хазната, туристите генерират и боклук,  който трябва да бъде извозен от някого.

Според кмета на община Иваново Данка Матеева за местните власти остава задължението да се грижат за достъпността до обектите и за тяхната чистота, но в тях не влизат никакви приходи от експлоатацията им. Така например, само за подкастрянето на дърветата и храстите по пътищата, водещи към Ивановските скални църкви и крепостта Червен са необходими четири хиляди лева, с които общината не разполага. Същото време тя по закон е задължена за извършва тази дейност, докато собственикът на държавата може само да го изисква от общината, но без да си плаща.  Заради недостига на средства и държавната собственост на природния парк Русенски Лом в окаяно състояние е и водният маршрут, реализиран преди няколко години като атракция, съчетаваща класически познавателен тур и екстремен туризъм. Реката е обрасла и в момента не е възможно организирането на разходки с кану по маршрут, дълъг 17 километра, казаха хора, които се занимават с туризъм в региона.

Подобно е положението и с екопътеката, създадена преди няколко години с инициативата на местни ентусиасти, но обрасла така, че преминаването на туристите през нея е невъзможно. Досега разчиствахме пътеката със собствени сили, но не е възможно това да се прави само от доброволци, каза Огнян Николов, собственик на един от хотелите в региона. По думите му липсата на ангажимент от страна на властите спъва развитието на туризма, тъй като туристите искат не само качествена хотелска база, но и добър достъп до природните и културните забележителности.  Затова усилията на местните хотелиери не могат да доведат до популяризиране на региона, ако не бъдат подкрепени от местните власти и държавните институции, смята той. В същото време бавното развитие на туризма в община Иваново и недостатъчният брой посетители са накарали вече няколко собственици да затворят базите си, коментираха хотелиери.

Проблем са и сметищата, някои от които са край пътищата, по които туристите достигат до региона. От кмета на Иваново Данка Матеева стана известно, че засега е одобрено премахването на две от тях, но за останалите 13 няма финансиране.

От общината искат да стопанисват обектите и да ги поддържат в добро състояние. За да стане това, обаче, е необходимо в общините да влизат и средства за тази цел, а това според кмета може да стане само ако в общината влизат част от приходите от експлоатацията на обектите. Засега не е ясно как това може да стане за обекти с национално значение, които са изключителна държавна собственост.  

Проблемът с неизяснения статут и собствеността на обектите продължава с години и засяга не само община Иваново. Подобна е ситуацията с около 40 хиляди обекта на територията на цялата страна и въпросът е поставян нееднократно пред държавните институции. За последен път той бе повдигнат по време на туристическа борса Ваканция-2011, когато Министерството на икономиката, енергетиката и туризма представи за обсъждане проекта за нов закон  за туризъм. Според експерти в туризма държавата трябва да поеме задълженията си на собственик и да регламентира отговорностите и на различните институции. В противен случай държавата, общините и представителите на бранша ще продължават да действат като орел, рак и щука, както го правят през последните 20 години.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed