29 Март 2024

Вие сте тук

Скиори с гондола ще преминават над НП Пирин

27.02.2011

 

Скиорите ще използват гондола, с която ще преминават над резерватите Джинджирица и Байови дупки в Национален парк "Пирин". Целта е  да не се наруши природата, съобщи зам.-кметът Иван Гюров. Той представи идеята за изграждане на новата ски-зона - около 105 км ски-писти и ски-пътеки - в местността Кулиното над Разлог. 

"Гондолата" е 100-местна кабина, чиято  начална станция ще бъде под природните резервати, а крайната станция - над тях.По думите на кмета не се предвижда да се сече гора, нито ще има стълбове в резервата, а само въжета, по които ще се плъзгат две кабини в двете посоки.

 Освен ски-зоната в Кулиното над Разлог има идейни проекти за развитие на ски-зоните в Добринище и разширение на ски-зоната в Банско. Трите ски-центъра ще бъдат свързани с инфраструктура от пътеки, така че "Пирин" да се превърне в световна туристическа дестинация - е амбицията на кметовете.

В най-близко време  кметът на общината и бившият кмет, а сега  депутат от ГЕРБ Любен Татарски да посетят ски-курортите Инсбрук в Австрия и Сермаг в Швейцария, които са разположени в защитени територии. Така кметовете ще почерпят опит как да се инвестира в ски-туризъм, като се запази природата и не се нарушат екологичните закони, обясни Гюров.

Предстои и изработването на нов план за управление на природен парк "Пирин", защото срокът на стария изтича. В него ще бъде посочено какви дейности са възможни в природния парк.

Междувременно природозащитници алармираха, че новите проекти над Банско и Разлог ще доведат до нови наказателни процедури на Европейската комисия срещу България. В позиция на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" се посочва, че  в исканията на двата общински съвета да реализират регионален проект за целогодишен туризъм се крие желание за промяна плана за управление на Национален парк "Пирин"  - осемкратно увеличение площта на ски пистите, чтирикратно увеличение броя на лифтовете, развитието на 2 нови ски курорта над Разлог и Добринище и двойно разширение на ски курорта над Банско.

"Желанието на Банско и Разлог да изградят нови ски зони в Национален парк "Пирин" се обяснява с отчаяните опити на инвеститорите да продадат стотиците празни апартаменти и хотели, които бяха построени безконтролно в подножието на планината през изминалите години", посочват от коалицията.
Според тях разрешението от 2000 г. да се построи ски зона Банско е било дадено при условие легловия капацитет на града да не надвишава 7800 легла, а по последни данни легловата база през 2010 г. е достигнала над 20 000 легла.

Според еколозите  строителната индустрия и свързаното с това допълнително развитие на алпийските ски няма да доведе до дългосрочни ползи за местните хора. Те виждат бъдещето на Банско и Разлог в развитието на устойчив туризъм, който не е свързан с еднократно унищожаване на запазената природа.

Общините в Пиринския край имат уникален шанс да развият екологичен и спа туризъм, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя отбеляза, че на община Разлог е дадено за дългогодишно стопанисване минералното находище в с. Баня, а на община Банско - изворите в Добринище.

Дълбокото ми убеждение е, че бъдещето на Пиринския край е свързано с по-друг тип туризъм, коментира Караджова. По думите й с подходяща реклама на местно и национално ниво, районът мъже да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, подобно на Велинград и Хисар. В коментар на искането на общините Банско, Разлог и Добринище за разширяване на ски-пистите и лифтовете в района екоминистърът каза, че дали подобни планове са допустими, ще покажат екологичните оценки за съвместимост. Напълно разбрам част от местните хора, които искат по-голямо развитие, но не трябва да се забравя, че Национален парк /НП/ Пирин, както и българското Черноморие, Мадарският конник и Панагюрското съкровище, са на всички българи, отбеляза Караджова. По думите й в рамките на процедурата за нов План за управление на парка всички страни ще имат възможност да дадат своите предложения, като ще се вземат предвид мненията, както на местното население, така и на учените и гражданското общество. НП Пирин е включен в списъка на обектите на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО и за да продължи да продължи да е в него не трябва да се нарушават изискванията за такъв обект, отбеляза екоминистърът. Тя припомни, че Пирин е защитена зона по НАТУРА 2000, тъй като разполага с уникално биоразнообразие и има статут на Национален парк - изключителна държавна собственост, който се управлява чрез План за управление. Новите планове за управление на трите национални парка в страната - Пирин, Рила и Централен Балкан, трябва да бъдат готови до 2013 г., съгласно националното законодателство, каза още Караджова. Запитана какво мисли за големия брой новопостроени празни хотели в района, екоминистърът каза, че проблемът е свързан с липсата на устойчиви общи устройствени планове. По-малко от една трета от общините в страната имат общи устройствени планове, което означава, че развитието им се решава "на парче" и води до неподреденост в градовете и около тях, коментира още министър Караджова.

НП "Пирин" е един от стоте световни природни забележителности, включени в списъка на ЮНЕСКО и притежава специален статут за опазване. "Пирин" се пази и от европейското законодателство, защото в него има зони по "Натура 2000", за защита на местообитанията на редки видове и за защита на птиците. Отделно той е защитен и като национален парк в българския закон за биоразнообразието.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed