19 Апр. 2024

Вие сте тук

Скандал опорочи кръгла маса за планинския туризъм

12.02.2016

Природозащитници прекъснаха кръгла маса за развитието на планинския туризъм, скандирайки "Рила, Пирин, Витоша!" . Активисти от "За да остане природа в България"  протестираха срещу реалната опасност от застрояване на националните паркове Пирин, Рила и природен парк Витоша, след съобщенията за взето от правителството решение за изграждане на втори лифт в Банско. Допълнително масло в огъня наляха съветникът на министъра на икономиката Владимир Каролев и Филип Цанов, председател на "Природата за хората и регионите", които с блъскане и късане на плакатите се опитаха да възпрат природозащитниците.

 

Кръглата маса бе организирана в първия ден на борсата „Ваканция и СПА“ от Министерството на туризма с участието на министрите на туризма и спорта Николина Ангелкова и на спорта Красен Кралев. Присъстваха също международни експерти и съветникът на министър Ангелкова по планински туризъм Марк Жирардели.

 

"Нали няма да позволим офшорни интереси да продължават да унищожават защитената природа на България под благовидния поглед на държавата, която трябва да я опазва от името на всички нас," призоваваха от екокоалицията. Природозащитниците  подкрепиха и гражданския протест в защита на парковете в четвъртък вечер, когато на няколко места бе блокирано движението в столицата.

 

Според министър Ангелкова Природозащитниците не разбират това, че лифтовете са най-екологичния вид транспорт. Пред БНТ тя заяви, че „балансът между природата и ски туризма е възможен и всяка организация, която работи, за да запази природата, трябва да е за лифтовете, които осигураяват екологичен достъп до планината, а не автобусите и автомобилите".

 

По думите й от световния ски туризъм на България се пада 1%, като страната е на едно от последните места по развитие на ски инфраструктурата без да се отчита качеството. Според нея спорът е изкуствен, а лифтовете осигуряват целогодишен достъп до планината.  Държавата има воля да развива зимния туризъм при спазване на всички закони, заяви тя в заключение. 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed