24 Апр. 2024

Вие сте тук

Русия сърфира на вълната на "червения туризъм", за да привлече китайци

11.09.2015

С обиколки по лениновите места и освобождаване от визиРусия залага на "червения туризъм", за да привлича всяка година все повече китайци, заинтригувани от съветското минало на страната, пише Франс прес.


Близо 410 000 китайци са посетили Русия през 2014 година, което е с 10% повече, отколкото през 2013 година,  посочва агенцията, цитирайки данни на федерацията "Свят без граници", която обединява агенциите и хотели, посрещащи и подслоняващи туристите, пристигнали от Поднебесната империя.


Така Китай отне първото място на Германия в класацията на най-големите групи чуждестранни туристи в Русия, и тази тенденция изглежда ще се засили през годината.


"Имахме много работа това лято, бих казала 30% повече, отколкото миналата година", коментира Виктория Бограчова, президент на Асоциацията на туристическите гидове и преводачи от китайски в Санкт Петербург.


Този град е посрещнал 25 900 китайски посетители миналата година и броят им вероятно ще скочи до 40 000, та дори и 50 000 тази година, прогноизра Павел Румянцев, помощник-директор на Руския туристически съюз.


И все пак, нека да уточним, че не неокласическите дворци край дългите и просторни петербургски булеварди, и не отраженията в Нева и каналите привличат тези туристи в "Северната Венеция", а съветското минало и бурната история на града, станал сцена на три революция - през 1905-а, после през февруари и октомври на 2017 година, уточнява Франс прес. "Санкт Петербург е много красив град с богата история", коментира 57-годишният Юн Тан от Пекин. Той се кани да си купи малък бюст на Ленин на "Невски проспект", основната артерия на града.


"Ако европейците идват тук преди всичко, за да се насладят на бившата имперска столица и на Ермитажа, то китайските туристи искат да видят Ленинград и неговото революционно минало", казва Виктория Бограчова.

От години Русия се опитва да ребалансира дипломатическите и търговските си отношения с ръководството на Китай и от доста време не иска визи на китайските граждани. Това сближаване се ускори с украинската криза, която е в основаната на безпрецедентно влошаване на отношенията между Москва и западните сили от разпадането на СССР, коментира Франс прес.


За да привлекат китайците, туристическите агенции в Санкт Петербург промениха линията в досегашната дейност и се потопиха в "червения туризъм" със специализирани екскурзии в съветското минало на града, люлка на болшевишката революция от 1917 година.


На национално равнище Москва и Пекин обявиха през юли "Червена обиколка", обещавайки на туристите да проследят историята на комунизма с посещения в четири града на Русия, припомня агенцията.


С цена от 1000 долара или 900 евро извън самолетните билети обиколката, продължава осем дни. Тя започва в Москва, където в мавзолея на Червения площад могат да се видят мумифицираните тленни останки на Ленин. Участниците в обиколката след това могат да посетят Уляновск, родния град на Ленин на Волга, а след това Казан, столицата на Татарстан, където е учил бащата на руската революция. Обиколката приключва в Санкт Петербург, където е хвърлил котва крайцерът Аврора, символът на революцията, дал първия изстрел, обявил началото на нападението срещу Зимния дворец.


"Революцията и борбата на народа за неговата независимост са също толкова важни теми за китайците, колкото е и Втората световна война за нас", припомни Сергей Лаковски, ръководител в департамента по туризъм в Уляновск при обявяването на началото на проекта през юли.


Проектът "Червена обиколка" предвижда освен това руски туристи да се запознаят с житието на Мао Цзедун в Китай, където подобни маршрути от години се радват на засилена популярност, посочва в заключение Франс прес.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed