16 Апр. 2024

Вие сте тук

Румънци са похарчили в България над 1 млрд евро през 2015

07.04.2016

Наближава летният сезон и вероятно румънците ще тръгнат да покоряват туристическите дестинации "ол инклузив" на българското Черноморие, след като миналата година според изчисленията румънците са изхарчили около един милиард евро в България, пише вестник "Ромъния либера", цитиран от БТА.


Изданието отбелязва, че предимствата в България са хотелите "ол инклузив" с четири и пет звезди, групирани в различни курорти. "Българите имат ниски цени, защото искат да спечелят пазара, а услугите, които предлагат за тези цени, са добри", коментира за всекидневника туристическият консултант Чиприан Еня.


И в Румъния има тук-там конкурентноспособни хотели, но няма цял конкурентноспособен курорт, казва Еня, който признава, че България има и някои географски предимства - българското крайбрежие е почти четири пъти по-дълго от румънското, намира се по на юг, освен това релефът е забележителен.


"Няма официална статистика за това колко пари годишно оставяме при българите, но мисля, че за един туристически пакет едно румънско семейство (двама възрастни и евентуално едно малко дете) плаща средно по 700-800 евро на сезон", казва туристическият консултант.


Бронислав Денев, икономически и търговски съветник в българското посолство в Букурещ, заяви за Аджерорес, че България е била посетена миналата година от един милион румънци и за осма поредна година румънците са били най-многобройните чуждестранни туристи в страната, посочва изданието.


Той казва, че някои румънски семейства посещават България повече от веднъж годишно, за различни ваканции. "Като включим и бизнес пътуванията, това означава, че румънците харчат общо най-малко един милиард евро годишно в България", обобщава Денев.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed