20 Апр. 2024

Вие сте тук

Румъния чака туристически бум заради слухове за посещение на британската кралска двойка

28.04.2011

Слуховете за предстоящото посещение в Румъния на британския принц Уилям и бъдещата му съпруга Кейт Мидълтън накараха румънците да си мечтаят туристически бум и част от "туристическата баница",  която вече делят няколко държави.

Според днешния брой на вестник "Гъндул", който се позовава на публикация в американското издание "Глоубъл пост", от евентуалната височайша визита може да се облагодетелства най-вече областта Трансилвания, която може да регистрира най-големият туристически бум за последните години, ако  слуховете,  че те ще прекарат медения си месец в Румъния, се окажат верни.

Село Вискри с по-малко от 500 жители, което се намира в окръг Брашов, е било включено в списъка на възможните дестинации за медения месец, наред с по-известни места в Австралия или Сицилия, пишат американските журналисти.

В края на 2006 г. село Вискри влезе във фокуса на международните медии, когато принц Чарлз, бащата на Уилям, купи две ваканционни къщи и подкрепи финансово възстановяването на местната църква, която е включена в световното културно наследство на ЮНЕСКО. Слуховете за румънски меден месец на Уилям и Кейт се появиха, след като селяни и собственици на пансиони във Вискри разказаха за посещения на официални лица, "които са очевидно част от охраната на кралското семейство". Местните започнаха приготовления, а къщите на принц Чарлз били "нагиздени" в очакване на събитието, пише "Глоубъл пост".

Въпреки това румънските специалисти по туризъм казват, че чужденците няма да се втурнат към Румъния само защото страната е била спомената спорадично в контекста на "сватбата на века".

"Няма да бъдем щурмувани от туристи", заяви Корина Мартин, ръководител на Националната асоциация на туристическите агенции. "Принципно, когато името на Румъния се появи на подобно равнище, сме част от едно издигане, което няма как да платим иначе", коментира Мартин.

Румънският крал Михай Първи, принцеса Маргарета и принц Раду са поканени на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън, пише днес в. "Евениментул зилей". Вестникът посочва, че въпреки желанието на младоженците присъстващите на сватбата да не им правят подаръци, румънското кралско семейство е подготвило дарове. Както и в други подобни случаи, подаръците носят румънска специфика, посочва вестникът, като се позовава на директорката за протокола на кралското семейство в Румъния Сандра Гатежану Георге. Сега са подготвени два предмета от кожа, създадени специално от Дан Кома, доставчик на кралското семейство в Румъния. Принц Уилям ще получи кожена кутия, а бъдещата принцеса - двойна рамка за снимки, и двете в цветовете на британското знаме, каза Гатежану Георге.

Бившият монарх на Румъния Михай е пра-правнук на британската кралица Виктория и трети братовчед на кралица Елизабет Втора. Той е управлявал Румъния на два пъти - бил е коронован на шестгодишна възраст и управлява като момче между 1927 г. и 1930 г., и по-късно отново от 1940 г. до 1947 г., когато комунистите го принуждават да абдикира.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed