28 Март 2024

Вие сте тук

Румъния се мъчи да продаде стари хотели по морското крайбрежие

31.10.2011

Румънското министерство на туризма се опитва да продаде активи на държавни компании на морското крайбрежие, към които има слаб интерес, особено на фона на предлагането в България, където има изобилие от оферти за продажба на нови хотели, пише днес в. "Ромъния либера", цитиран от БТА.

В България са предложени за продажба 200 хотела, заяви Йон Дануц Жуганару, генерален директор на Камарата по търговия, промишленост, корабоплаване и земеделие в Констанца, който е и специалист по туризъм. Румънското крайбрежие е в неизгодна позиция и в това отношение, защото голяма част от хотелите, които се продават в България, са ново строителство, докато в Румъния се предлагат за продажба само стари хотели, които предполагат големи разходи за експлоатация, посочва Жуганару.

През втората половина на 2010 г. министерството на туризма в Румъния започна серия търгове за разпродажба на активите на държавни туристически компании. За осем от 23-те търговски дружества бяха организирани голям брой процедури за продажба, но не бяха намерени инвеститори.

Министерството на туризма ще направи утре пореден опит да продаде активите на компания Кармен Силва в курорта Ефорие Норд, които се състоят от вила Егрета и ресторант Хан Хора, посочва изданието. След пет неуспешни търга, на 5 октомври министерството успя да продаде петзвезден хотел в Мамая за 2 милиона и 480 хиляди евро на букурещки предприемач. Сумата е с 1,2 милиона евро по-малко от очакваното, посочва вестникът.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed