29 Март 2024

Вие сте тук

Румен Драганов: необходим е Гаранционен фонд, който ще предпазва туристите в чужбина

04.01.2012

Необходимо е да бъде създаден ефективен Гаранционен фонд, който ще заработи в случай на изоставени български туристи в чужбина. Това казва в интервю за Агенция „Фокус” директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

 

По думите му в момента такива туристи трябва да разполагат със суми между 500 и 1000 евро, за да се приберат обратно в страната, защото съществуващият механизъм не предвижда това да става автоматично.

 Липсата на гаранционен фонд в България той смята за голям проблем за изходящия туризъм и поражда несигурност. От друга страна това вреди и на имиджа на страната, казва Румен Драганов.

 

Според него в миналото в европейските страни е имало много случаи, в които са изоставяни в чужбина английски, германски, белгийски или френски туристи. Затова е приета директивата, която изисква от страните-членки на ЕС да създадат механизъм, който в случай на проблеми в чужбина да гарантира връщането на гражданите обратно. Основната вина за липса на подобен механизъм в България е на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което не е приело необходимия подзаконов нормативен акт.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed