29 Март 2024

Вие сте тук

Римската баня в Ловеч става музей

25.03.2011

Римската баня в ловешкия квартал "Вароша" може да бъде превърната в Музей на водата. Предложението е на областния управител на Ловеч Николай Нанков. По негово предложение правителството е гласувало права за управлението на културния паметник на община Ловеч, съобщиха от областната управа. Решението дава възможност  останките от сградата да се ремонтират чрез проект по ОП "Регионално развитие" и банята да бъде съхранена като културно-историческа ценност. Дейностите по Оперативната програма ще дадат възможност сградата да бъде социализирана и разработена като туристическа атракция по съвременни технологии, тъй като именно общините имат ресурса да се грижат и менажират подобни обекти на своята територия.

Проектът предвижда сградата да бъде консервирана и реставрирана, като се запази нейния автентичен вид. Ще бъдат оформени зали за изложби, ще бъде създаден уникален воден спектакъл, ще се облагороди пространството около сградата, като тя ще се впише в общия облик на старинния ловешки квартал и ще стане акцент в един цялостен туристически продукт заедно с Покрит мост и крепостта "Хисаря".

Старата баня в Ловеч до момента е била собственост на Министерство на културата, актувана като публична държавна собственост през 2009 г. То обаче няма финансова възможност да се погрижи за обектите си в цялата страна, за разлика от общините, които сами определят бюджетите си и могат да финансират чрез оперативните програми подобни обекти, както и да ги управляват на по-късен етап.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed