18 Апр. 2024

Вие сте тук

Рецепти от римската кухня представи Историческият музей в Русе

06.03.2014

С какво са се хранили древните римляни? Според археолозите от Регионалния исторически музей в Русе, проучили рецептите от римската кухня, сред популярните ястия са баница "Макарина", свински ребра и сини сливи, свинско с праз и дюли, морско фрикасе, и "Пиленца", познати в днешно време като сарми с кисело зеле. Ястията се приготвят само с местни продукти - например краставици, които се оказват любими на не един римски император. Рецептите заедно  с продуктите за приготвянето на гозбите  са отпечатани на пет вида пощенски картички, на които освен рецепти на тях се представят и обекти от Дунавския лимес  - римските крепости Ятрус, Сексагинта Приста, Тегра и Трансмариска.


"Повечето достигнали рецепти до нас нямат пропорции, но тези, които пожелаят да ги приготвят, ще имат възможност за творчество. Надяваме се, че чрез тях ще направим възможно съпреживяването на местната култура, но и докосването до древността", обясни етнографът Искра Тодорова при представянето.

 

"Рисунките копират крепостите през погледа на един средновековен преписвач. Чрез картичките се надяваме хората да се запознаят с тези знакови обекти по Дунавския лимес в Североизточна България", съобщи  археологът  Деян Драгоев.

 

Картичките са в тираж от 500 броя по проект "Дунавският Лимес в Североизточна България". Той се изпълнява от музея  с финансовата подкрепа на Американския научен център в София и на фондация "Америка за България". Те ще бъдат достъпни в музея, ще се използват в образователни програми и ще се разпространяват по туристически борси.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed