19 Апр. 2024

Вие сте тук

Реставрираният комплекс на Аугуста Траяна се открива в Стара Загора

27.05.2014

Реставрираният форумен комплекс на Аугуста Траяна ще бъде официално открит с концерт-спектакъл „Магия под звездите“ на 30 май в Стара Загора, съобщиха от общината.

 

В спектакъла,  постановка  на проф.Боньо Лунгов, режисура Константин Каракостов, ще участват Държавен куклен театър Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“, Ансамбъл „Нашенци“, Детски фолклорен състав „Траянци“, Общински духов оркестър и студенти от класа на проф. Боньо Лунгов, НАТФИЗ, София.

 

Форумният комплекс на античния град обхваща повече от 7 дка. площ. Включва западната порта на Августа Траяна, части от двете крепостни стени, първата от които е издигната в края на  ІІ в., а втората в края на V в. и началото на VІ в., каменен площад  с постамент, върху който е била монтирана императорска конна статуя. Амфитеатралният аудиториум е с девет реда каменни седалки, украсен  с колонада и арки е за над 1300 зрители. В северната част на форумния комплекс са разкрити останки от градските терми (бани), построени в средата на  ІІ в., с оригинална хипокаустна система за отопление – циркулация на топъл въздух в кухини под подовете и в страничните стени на залите.

Обектите са в границите на археологически резерват „Августа Траяна – Верея“, паметник на културата с национално значение и са  реставрирани по ОП Регионално развитие.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed