29 Март 2024

Вие сте тук

Регионален фонд ще стимулира туризма по Южното Черноморие

27.02.2017

Специален "Регионален фонд за развитие на въздушните връзки“ ще стимулира туристическия трафик извън активния сезон. За създаването му се обединяват "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД и четирите най-големи общини в региона - Бургас, Несебър, Поморие и Созопол. Това стана известно на среща, организирана от областния управител Вълчо Чолаков, в която участва министърът на туризма Стела Балтова и представители на туристическия бранш.

 

Туристическият бизнес, държавните институции и местната власт ще работят за превръщането на Южното Черноморие в целогодишна дестинация, съобщи пресцентърът на министерството.  Основен проблем пред туризма в областта остава сезонността, която е концентрирана през лятото. Трафикът на летище Бургас през активния сезон достига 93%, заяви министър Балтова.

 

Целта на фонда е стимулиране на трафика през неактивния летателен сезон (октомври - май) и привличането на повече нискотарифни авиокомпании. По този начин ще бъдат привлечени туристи за краткосрочни пътувания. Топ 5 дестинации на бургаското летище са Москва (Русия), Тел Авив (Израел), Лондон (Великобритания), Прага (Чехия), Санкт Петербург (Русия). През миналия сезон 13 нови авиокомпании са изпълнявали полети от и до летище Бургас. В лятното разписание бяха включени 19 нови дестинации в Русия, Полша, Германия, Белгия, Австрия, Гърция, Италия.Засега само една нискотарифна авиокомпания изпълнява полети между Бургас и Лондон три пъти седмично.

 

По отношение на сигурността на туристите за предстоящия летен сезон, министър Балтова даде за пример община Бургас, която засилва видеонаблюдението. Вече са монтирани 400 охранителни камери, като до края на годината техният брой ще се увеличи до 600. Бизнесът поиска още държавата да се активизира за по-бързото разширяване на пътя Поморие-Ахелой. От община Малко Търново настояха да се реконструира отсечката до Царево с цел засилване на притока на туристи във вътрешността на страната.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed