19 Апр. 2024

Вие сте тук

Разрушително земетресение в Япония, опасност от цунами в Югоизточна Азия

11.03.2011

Две силни земетресения разлюляха днес Япония. Първото е било с магнитуд 8,9, а второто - с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер, съобщи Associated Press. 

Земните трусове  предизвикаха огромно цунами и породиха тревога за цунами освен в съседни на Япония страни и в страните по бреговете на Тихия океан, чак до Колумбия и Перу. Според РИА Новости, вълните са били силно отстлабени, достигайки до бреговете на Индонезия.

След като дълго време трусовете бяха измервани по скалата на Рихтер, сега силата им се измерва по скалата на магнитуда на момента, в която важна е енергията, освободена от труса, припомня Франс прес.

По-късно японската полиция съобщи, че между 200 и 300 мъртви тела са намерени в Сендай, най-близкия голям град до епицентъра на земетресението с магнитуд 8,9, последвано от неколкометрово цунами и над 50 вторични труса, предаде АП. Преди това полицейски данни сочеха, че най-малко 60 са загиналите и 56 са безследно изчезналите. Заради опустошителната сила на земетресението и последвалите го високи приливни вълни властите очакват, че броят на жертвите ще бъде по-голям.

Хиляди пътници са се струпали на японските летища. Отменени са 717 вътрешни полети. На токийското летище "Нарита" са блокирани 13 хиляди, на "Ханеда" - 10 хиляди, предаде ИТАР-ТАСС.

Десетки градове и села по 2100-километровата крайбрежна ивица бяха разлюлени от мощните трусове, достигнали до столицата Токио, на стотици километри от епицентъра. Повечето от вторичните трусове бяха с магнитуд над 6,0 по Рихтер, припомня АП.

Междувременно приливната вълна от японския трус, стигнала до руския Далечен изток, е била между един и три метра, съобщи руското министерство на извънредните ситуации, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Приливните вълни, предизвикани от труса в Япония, преминаха през Хавайските острови, предаде Асошиейтед прес. Жителите на крайбрежните райони и туристите бяха навреме евакуирани.

Организаторите на ITB Berlin, най-голямата туристическа борса в света, която е събрала над 111 хиляди представители на световния туристически бизнес, изказаха съболезнованията си във връзка с тежкото бедствие. Д-р Мартин Бък, директор на центъра за туризъм и логистика на Messe Berlin заяви, че туристическият бранш е с пострадалите и техните семейства, както и с онези, които биха могли да пострадат от цунами през следващите часове. "Искаме да изразим нашата солидарност с участниците и посетителите на борсата, които идват от тази част на света. Ще помогнем на нашите гости с всичко възможно, за да им предоставим необходимата информация за ситуацията в региона", подчерта той. 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed