29 Март 2024

Вие сте тук

Проучват потенциала на круизния туризъм по българския участък на Дунав

12.06.2014

Има ли потенциал за развитието на дунавския круизен туризъм? На този въпрос се дават различни отговори, но досега всички те са се основавали върху предположения на експерти, а не върху реални данни. Съвсем скоро обаче ще чуем отговор, базиран върху проучване на круизния туризъм по българското поречие на Дунав, в което участват икономическото министерство и катедра „География на туризма“ на СУ „Св. Климент Охридски“ .  Изследването е възложено от Германското дружество за международно сътрудничество (GIZ) като част от инициативата „Насърчаване на икономиката и заетостта“, стартирала през 2013 г., съобщиха  от министерството.  

 

Очакванията са проектът за стимулира развитието на туризма по Дунав, като окаже техническа и експертна помощ за администрациите (национални и местни) и организациите, ангажирани с туристическото планиране и управление. Проучването ще се осъществи под ръководството на проф. Васил Маринов и доц. Мариана Асенова. В него ще се включат студенти от бакалавърската и  магистърската програми по туризъм на катедрата.

 

Изследването ще се проведе в периода юни-ноември 2014 г. В първата фаза на проекта, която ще се състои от 16 до 22 юни, ще участват студенти по  туризъм като част от учебната им практика.  Те ще изследват четирите основни български речни пристанища – Видин, Свищов, Русе и Силистра, в които акостират круизни кораби.

 

Ще бъде анализирана получената  количествена и качествена информация за круизния туризъм по българския участък на р. Дунав, която ще спомогне да се оцени степента на неговото развитие и ефективност. Ще бъдат изследвани туристическите потоци  по отношение на характеристиките на престоя и поведението на посетителите в рамките на страната - продължителност, ползвани услуги, качество на обслужването, интерес към предлагане на нови продукти и др. Едновременно с това ще бъде проучено и мнението на ангажираните с круизния туризъм администрации, организации и туроператори, за да се идентифицират ключови тенденции и да се разкрие потенциалът за развитието на тези маршрути.

 

Ще бъде събрана и информация за пилотно тестване в Дунавския регион на Европейската система  от показатели за устойчиво развитие на туризма (ETIS) – иновативен инструмент на Европейската комисия в подкрепа на устойчивото управление на туристическите дестинации. Тя включва данни за посетителите, местното население, предприемачите в туризма и управлението на туристическите дестинации.

 

Окончателните резултати ще бъдат предоставени на всички заинтересовани институции и могат да се използвани както при подготовката на различни стратегически документи и проекти, така и в подкрепа на конкретни териториално-устройствени, бизнес и други решения на национално и местно ниво.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed