28 Март 2024

Вие сте тук

Промени в законодателството ще защитят потребителите на туристически услуги

01.05.2015

285 туристи на Арайвалс иди не пътуваха за майските празници


Министерството на туризма подготвя промени в законодателството за по-добра защита на потребителите при неосъществяване на платена организирана екскурзия, съобщи пресцентърът на министерството.  Свикана е среща с представители на браншови организации, за да се обсъдят предстоящите промени. Изпратено е и писмо до Комисията за финансов надзор, за да бъдат проучени възможностите за подобряване на условията при сключване на туроператорска застраховка и механизмите за прилагането й в подобни случаи, както и за по-ефективен контрол в сектора. Предстои среща и с Асоциацията на българските застрахователи.

 

Повод за спешните мерки е започналата процедура по несъстоятелност на туроператора „Арайвалс- Иди“ ООД, който е уведомил на

на 29 април своите партньори, че не може да изпълнява дейността си. Веднага е установен контакт с Комисията за защита на потребителите и са изпратени на място експерти на Министерството на туризма.

 

Установено е, че за майските празници са продадени туристически пакети за Сардиния, Италия (160 души); Римини, Италия (45 души) и Лефкада, Гърция (80 души), които пътувания няма да се осъществят. Министерството на туризма е поискало да бъде наложена имуществена санкция, тъй като не е уведомено от фирмата за започнатата процедура по несъстоятелност, съгласно Закона за туризма. Според получената информация, фирмата има сключена застраховка „Отговорност на туроператора”, валидна до 8 юли 2015 г. с лимит на отговорност  900 000 лв.  

 

 

 


THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed