29 Март 2024

Вие сте тук

Прокуратурата в Украйна забрани туристическите посещения в Чернобил

27.06.2011

 

Прокуратурата в Украйна забрани на туристите да посещават зоната на отчуждение в Чернобилската атомната централа и е изпратила жалба срещу реда за посещаване на зоната, определен от Министерството на извънредните ситуации, съобщи RATA нюз. От прокуратурата са съобщили, че се прекратяват организираните от туроператорите турове.

Неотдавна Министерството на извънредните ситуации на Украйна определи правила за посещаване на зоната на Чернобил, маршрутите на туристите и времето, което им се позволява да пребивават в зоната. Според министерството такива посещения не биха навредили на здравето на човека. Правилата са съгласувани със службите за безопасност, министерството на здравеопазването, държавната инспекция по ядрено регулиране и външно министерство.

Двете държавни институции ще решават спора си в съда.

От Министерството на извънредните ситуации посочвак, че радиационната обстановка в зоната на Чернобил е стабилна, а показателите като мощност на дозата на излъчването на повърхността и съдържавието на радионуклеиди във водата са в пределите на нормалното. 

Неотдавна на пресконференция представител на украинските власти заяви, че интересът към атомната електроцентрала расте. По думите му тя се посещава от няколкостотин туристи седмично.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed