29 Март 2024

Вие сте тук

Природозащитници: Общината да развали приватизационния договор за „Витоша ски“

05.12.2011

След като собственикът на ски съоръженията в Природен парк Витоша „Витоша ски” АД не може да се справи с поддръжката им, общината трябва да развали приватизационния договор и да намери друг собственик. Тази позиция изразиха природозащитници от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” по повод съобщението на собственика на съоръженията, че този сезон няма да пуска лифтовете и влековете.


Природозащитниците припомнят внушенията от последните дни на «Витоша ски», че компанията не може да пусне лифтовете заради Закона за горите и несъгласувания от държавата специализиран устройствен план (сПУП) за разширение на ски зона Алеко. В същото време те подчертават, че функционирането на съществуващите лифтови и влекови съоръжения, собственост на «Витоша ски» АД, са отговорност на фирмата. Специализираният устройствен план за разширение на ски зона Алеко не беше съгласуван от Министерството на околната среда и водите, тъй като планираше застрояване с нови писти и съоръжения на нови места, различни от съществуващите, с което се нарушава Законът за защитените територии. Затова този план няма нищо общо с подробния устройствен план, който би уредил сервитута на съществуващите лифтове и влекове.


Според природозащитниците почистването на просеките под лифтовете може да се уреди не само чрез учредяване на сервитут, но и чрез наемане на земята под съоръженията. Точно по този начин фирмата «Витоша ски» досега е ползвала терените за писти.


Липсата на учреден сервитут към момента показва, че фирмата «Витоша ски» е ползвала земята под лифтове и влекове, без да заплаща каквото и да било на държавата. Заплащане е имало единствено за пистите, подчертават от коалицията.


За планинския туризъм много граждани разчитат на лифтовете и влековете в Природен парк Витоша, построени от общината дълго време, преди тя да ги продаде на «Витоша ски» АД. Ако собственикът не се справя с тяхното поддържане, общината следва да развали приватизационния договор за съоръженията и да намери нов собственик, подчертават в заключение природозащитниците.

 

 


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed