29 Март 2024

Вие сте тук

Природозащитници връчиха на Цецка Цачева искане на промени в УП на Национален парк Пирин

11.03.2011

Представители на Инициативния комитет "Сдружение за развитие на региона - проект Пирин - Банско, Разлог, Добринище" връчиха на председателя на парламента Цецка Цачева  декларация, в която призовават да се промени устройственият план на Национален парк "Пирин" Те искат също да се създаде възможност за утвърждаване на общините в региона като европейска туристическа дестинация. На срещата присъства и депутатът от ГЕРБ Георги Икономов, избран от Благоевградския избирателен район.

Искането на местната общност е да се развива Пиринският регион като туристическа дестинация, коментира депутатът след срещата. Ако желаем да имаме качествен туризъм в този район, трябва да продължим в поетата сега посока, затова от инициативния комитет настояват и за законодателни инициативи, допълни той.

Една от възможностите това да се случи е да се направи промяна в устройствения план на Национален парк "Пирин", която да допуска изграждането на нови ски съоръжения, каза Икономов. По думите му, от началото на тази година е започнало набиране на предложения за актуализация на плана, който изтича през 2013 година, и сега е моментът да бъдат подадени съответните искания. Инициативният комитет предлага обща концепция за това как трябва да се развие летният, зимният туризъм, СПА туризмът, както и допълващата туристическа инфраструктура, заяви депутатът. Той допълни, че въпреки кризата, в Банско има увеличение на туристите през тази година.

Над 2000 души от цяла Югозападна България се събраха на мирен протестен митинг пред сградата на Министерството на околната среда и водите в столицата в подкрепа на проект "Пирин", съобщи Дарик радио. Само от община Разлог в акцията са се включили повече от 600 души, сред които и кметът инж. Красимир Герчев. Над 200 са участвали от Банско и Добринище. Протестния митинг са подкрепили и жители на Белица, Якоруда, Самоков, Сапарева баня и столичния район "Витоша", които са изразили позицията си за развитието на туризма в региона.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed