19 Апр. 2024

Вие сте тук

Приет е планът за управление на най-малкия природен парк в България

15.06.2011

Най-малкият природен парк в България - Природен парк "Златни пясъци", вече има план за управление. Той бе приет от кабинета на заседание днес, съобщи правителствената пресслужба. 

Основната цел на плана е да се създадат условия за опазване и възстановяване на флората и фауната, повърхностни и подземни естествени скални карстови форми, местната материална и духовна култура и традиционен ландшафт, както и за осъществяване на научни, образователни и рекреационни дейности.

Природеният парк е най-малкият /13,2 кв. км/ сред 11-те природни паркове в страната. Намира се на 17 км североизточно от Варна. Разположен е успоредно на морския бряг и обгражда едноименния курортен комплекс. Дължината на парка е 9,2 км, а средната ширина - 1,2 км. На север паркът граничи със с. Кранево, на запад - със селскостопански земи, на изток - с шосето Варна-Кранево, а на юг - със земи от горския и селскостопанския фонд.
На основа на анализ на състоянието на живата и неживата природа Планът определя главните цели на управление, функционалното зониране на територията на парка със съответните режими на опазване, както и приоритетните дейности и проекти за изпълнение през следващите години.

Прилагането на Плана за управление ще допринесе за развитието на парка като територия със съхранено природно богатство и културно наследство - важен елемент от европейската екологична мрежа от защитени територии. То ще има значителен обществен ефект и по отношение на развитието на екологичния туризъм, екообразованието и природозащитното поведение.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed