20 Апр. 2024

Вие сте тук

Президенти на водещи френски туроператори избраха България за годишната си опознавателна обиколка

05.06.2012

 

 

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов приветства снощи с „Добре дошли“ президентите на 16 от най-големите френски туристически оператори. Срещата се състоя в Националния археологически музей. В нея участва и зам.-кметът на столицата д-р Тодор Чобанов.


През последните години търговско-икономическите отношения между България и Франция се развиват положително и съществуват перспективи за тяхното задълбочаване, включително в туризма, подчерта зам.-министър Маринов. Франция заема едва 13-о място сред водещите чуждестранни инвеститори в България и шесто по стокообмена ни със страните от ЕС, което не съответства на потенциала в нашите делови контакти. През последните две години нови френски инвеститори проявиха интерес към страната ни и откриха представителства тук.


Франция е приоритетен пазар за България в областта на туризма, каза още Маринов. През 2011 г. страната ни е била посетена от близо 180 000 френски туристи. В новата бранд стратегия за сектора приоритет е представянето на България като целогодишна туристическа дестинация чрез специализираните форми на туризъм. Френските туристи предпочитат офертите за културен, СПА и балнео-, еко- и селски туризъм и затова МИЕТ полага усилия за по-мащабното им популяризиране пред френските делови среди, организации и граждани, допълни Маринов.

Гостите ще останат в България до 7 юни. Тяхната визита е организирана от авторитетното френско туристическо B2B списание Univers des voyages. То е инициатор на т.нар. „Пътуване на президентите” - едно от най-значимите събития за професионалистите в бранша във Франция. Всяка година топмениджърите на най-големите френски туроператори пътуват съвместно до една държава и се запознават с туристическите й дадености, продукти и пазари.


Тази година интересът им е насочен към България. Обиколката включва основно София, Варна, Балчик и ще бъде проследена от екип на Univers des voyages. Включени са посещения също в храм-паметника „Александър Невски“, Аладжа манастир, двореца „Евксиноград“, Ботаническата градина и Двореца в Балчик. Програмата предлага още сафари с джипове, разходка с ветроход, дегустация на традиционни ястия и напитки, фолклорни и музикални програми и др.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed