24 Апр. 2024

Вие сте тук

Представители на местната власт и бизнеса ще дискутират новия Закон за туризма във Велико Търново

14.04.2011

Представители на туристическия сектор в страната и местната власт ще дискутират във Велико Търново със заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов основните акценти в новия проектозакон за туризма, който бе публикуван за обществено обсъждане преди броени дни. Това стана ясно при откриването днес (13 април) на международното туристическо изложение „Културен туризъм 2011” в старопрестолния град.

При откриването на изложението Иво Маринов подчерта очакванията си за добър летен сезон. Той съобщи за 6% ръст в броя на чуждестранните туристи, посетили България през периода януари-февруари 2011 г., спрямо същия период на 2010 г. Отчетено е увеличение от 6.8% при посещенията с цел почивка и ваканция. Приходите от международен туризъм през януари 2011 г. възлизат на 109.1 млн. евро, което е с 5% повече в сравнение със същия период на 2010 г., подчерта зам.-министър Маринов.

Очакванията на експертите и на бизнеса за ръст на туристите през предстоящия летен сезон са подкрепени и от данни, според които през месеците януари и февруари на тази година е отчетено 50% увеличение на издадените визи на руски туристи спрямо същия период на 2010 г.

Пред участниците в изложението Иво Маринов изтъкна усилията на МИЕТ за по-пълно усвояване на средствата по Оперативна програма „Регионално развитие”. МИЕТ е бенефициент по 14 туристически проекта, които се финансират със средства от програмата, на стойност близо 64 млн. лева.

Над 80 изложители от България и представители на повече от 10 държави участват в осмото издание на международното туристическо изложение „Културен туризъм 2011”, което продължава до 15 април. МИЕТ е съорганизатор на форума заедно с Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“, Община Велико Търново, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Изложението е единственият специализиран форум за културен туризъм в България. Участниците в него имат възможност да представят характерните особености на регионите си.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed