24 Апр. 2024

Вие сте тук

По-високи застрахователни прагове искат туроператори

01.10.2011

Септемврийската криза с руските туристи и финансовите проблеми на Алма Тур показват, че се налага промяна на застрахователните прагове или на начина на застраховане. Това казаха туроператори, попитани от THExperts какви промени са наложителни и по-специално нужна ли е променя на цялостния модел и замяна на застраховката отговорност на туроператора с друг механизъм. По време на Десетата годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, която се състоя в Хърватия, проблемът със

застраховките бе широко дискутиран наред с други въпроси – нелегална туристическа дейност в електронна среда, взаимодействия на пазара на авиационните услуги, данъчно облагане на туристическите услуги и пр.

Нужна е диференцияция на туроператорите, в зависимост от тяхната дейност, смята Стела Филипова, член на Асоциацията. Според нея финансовите условия за работа на туроператорите трябва да бъдат различни за изходящ и входящ туризъм, за организаторите на чартъри и на индивидуални пътувания. Според нея са нужни лицензи за различните видове дейности, и който иска да се занимава с повече, да плаща на държавата няколко такси за лицензи, е нейната идея.

Подобно е и становището на Калин Драганов, председател на Комисията по финанси в АБТТА. Според него за българските условия не е целесъобразно създаването на гаранционен фонд, защото ще се наложи създаването на специална структура, която да следи как се разходват средствата. Ако това не стане, може да се стигне до източване на фонда, казва той.

Необходимо е да бъде вдигната драстично горнота граница на застраховка отговорност на туроператора и в зависимост от оборота тя може да варира между 200 хил. до 1,5 млн. лв, коментира председателят на АБТТА и президент на Европейския Комитет на Асоциациите наТуристическите Аге диференнции Ирена Георгиева. Според нея по-доброто решение е намаляване на сроковете и усъвършенства не насхемата, по която се изплащат застраховките, отколкото преминаване към гаранционен фонд.

Общо бе мнението, че компаниите, които организират чартъри, трябва да имат по-високи финансови гаранции, отколкото туроператори, които не работят с толкова големи обеми.

Според застрахователи съществуващият лимит на застраховката отговорност на туроператора е твърде нисък и недостатъчен, за да гарантира форсмажорни ситуации. Според Росен Андреев, мениджър в "Бул инс", лимитът трябва да нарасне поне два пъти и да се диференцира според дейността на фирмите. Какъв да бъде ще се решава тепърва и засега е рано да се говори с конкретни числа, смята той. По думите му застрахователният пазар в България все още не е достатъчно развит и предстои да се развиват и нови продукти, които ще защитят туристите и ще бъдат в помощ на туроператорите.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed