29 Март 2024

Вие сте тук

Почивката в България е най-евтина на Балканите

18.06.2012

 Почивката в български курорти е най-евтина в сравнение с Турция, Гърция и Хърватия. Това казва в интервю за вестник „Труд“ Калин Драганов, члев на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). „В Турция може и да намерите оферти за почивка на база “ол инклузив”, които са изгодни, но ако излезете от комплекса, в който сте настанени, и искате да си купите нещо, цените са тройни в сравнение с нашите. Една вода е 5 лв. По-скъпо е и в Гърция. А в Хърватия цените са 5 пъти по-високи, отколкото у нас“, казва той.


Причината в тези дестинации да има повече туристи, отколкото в България, е че те се рекламират активно и предлагат красота и спокойствие. За сравнение посочва, че средствата, които Турция дава за реклама, България не може да изкара за цяла година.

 


По думите му България е спечелила от кризата в Гърция, защото германските туроператори се изтеглиха от Северна Гърция и част от тях пренасочиха туристите за българските курорти. Резултатът е 10% ръст на резервации от Германия, Англия и Холандияв сравнение с м.г.

Като най-голям проблем за туроператорите той посочва Закона за ДДС, който въпреки че е в сила от 1 януари, все още няма указания за прилагането му. По думите му в него има две взаимо изключващи се точки, така че каквото и да направи туроператорът, все ще е в нарушение. Едната е, че туроператорът няма право на данъчен кредит. А в същото време пише, че когато се сключва договор между двама туроператори, може да се тегли кредит от 9%, пояснява Калин Драганов.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed