28 Март 2024

Вие сте тук

Повече пътници по международни редовни линии на Летище София през февруари

21.03.2012

С 5500 по-малко пътници са обслужани през втория месец на 2012 г. на Летище София, съобщиха от аеропорта. Общият им брой е 237 600 души. С 2% повече са пътувалите по международни редовни линии, а пасажерите в бизнес авиацията са нараснали с 39%. По-малък е броят на обслужените пътници, пътували до Бургас (февруари беше последният месец, в който летище Варна бе закрито за ремонт), както и на организираните туристи, посещаващи българските ски курорти.

Общият брой на излетелите и кацнали самолети през февруари е 3 169 спрямо 3 467 за миналата година. Регистрираният спад е аналогичен на този от януари и е резултат от оттеглянето на четири авиокомпании, които изпълняваха директни полети до София през февруари предходната година.

От 1 март, след приключване на ремонтните дейности и откриване на новата писта на летището в морската столица, са възстановени ежедневните редовни полети от Летище София до Варна.

С началото на лятното разписание, което влиза в сила от 25 март 2012 г., се очакват нови предложения в предлаганите дестинации от столичното летище.
Нискотарифната Wizz Air открива своя нова линия от Будапеща до София като частично ще запълни отворената ниша след банкрута на унгарския национален авиопревозвач Malev.

На 10 март на Летище София кацна първият самолет Embraer-190 AR на Авиокомпания „България Ер”, пристигащ директно от завода-производител. Още два се очакват до края на месец май тази година. Водещият местен превозвач планира да открие нови линии и да увеличи честотите до повечето си европейски дестинации с обновен парк и повече удобства за пътуващите от и до Летище София. На 25 март 2012г. България Ер стартира директни полети до Прага с шест седмични честоти.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed