28 Март 2024

Вие сте тук

Пловдив ще бъде домакин на Concours Mondial de Bruxelles 2016

05.05.2015

 

Пловдив ще бъде домакин на световния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles 2016. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на официална церемония на тазгодишното издание на престижния винен шампионат в Йезоло, Венеция. Събитието е сред най-значимите за винената индустрия, като следващата година се очаква в България да пристигнат едни от най-добрите дегустатори, които ще оценяват качествата на хиляди вина от цял свят. Съорганизатори на конкурса в България ще бъдат Националната лозаро-винарска камара, Международен панаир - Пловдив, организаторите от Про Бе Жекс, като подкрепа на събитието ще бъде оказана от Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и община Пловдив. Събитието ще се проведе от 29 април до 1 май 2016 година. Гостите на конкурса ще имат досег и с българската история и култура, които са свързани и с лозаро-винарския сектор от древни времена.

 

„Виното винаги е било неизменна част от културата и историята на България. Свидетелство за това са и многобройните тракийски находки по нашите земи, част от които са включени в изложбата в парижкия Лувър „Епопея на тракийските царе: Археологически открития в България”, каза министър Ангелкова. В рамките на своето изказване тя подчерта, че през последните години Concours Mondial de Bruxelles се е разгърнал и е достигнал до страни от Югоизточна Европа с доказани традиции във винопроизводството.

 

 „В България има над 300 регистрирани винарни, а 21 са в процес на изграждане, като висококачествени български вина могат да се опитат по целия свят“, подчерта Николина Ангелкова.  По думите й, доброто качество на българското вино и голямата разновидност от сортове е довело до интерес към винените ни дестинации, както от традиционни за нас генериращи пазари като Русия, Украйна, Италия, Чехия, Сърбия, така и от по-далечните – Китай, Япония и САЩ. „Ще използваме по-ефективно този ресурс, като актуализираме съществуващите и разработим нови маршрути за винен туризъм“, допълни министър Ангелкова.

 

В българската делегация, която взе участие в церемонията по обявяването на град Пловдив за домакин на събитието, бяха включени и зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, посланикът на Република България в Италия Марин Райков, Красимир Коев – директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, заместник-председателят на комисията по туризъм в Народното събрание Даниела Савеклиева, областният управител на Пловдив Розалин Петков.  

 

Тазгодишната програма на световния винен шампионат включва семинари, тематични работилници, открити дискусии, туристически турове и дегустации. Над 320 световно признати дегустатори от 51 страни оценяват около 8 хиляди различни вида вина от 58 държави.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed