29 Март 2024

Вие сте тук

Плажовете да се концесионират от Министерството на туризма предвижда закон

12.10.2015

Прооек за промени на  Закона за устройството на Черноморското крайбрежие  вече може да бъде намерен на сайта на Министерството на турима. Законопроектът е изготвен като първи етап на предстоящата реформа в сферата на концесионирането на морските плажове и предстоящото прехвърляне на тяхното управление от министъра на регионалното развитие и благоустройството към министъра на туризма, съобщиха от пресцентъра на министерството.

 

До месец от влизането му в сила се предвижда всички сключени договори за концесия и наем на морските плажове и приложенията, и допълненията към тях да бъдат предоставени на Министерството на туризма. до края на февруари 2016 г въз основа на тази информация ще бъде  осъществен вторият етап на реформата – промяна в методологията за отдаване на концесия и наем на Черноморските плажове. Концепцията вече е представена на Министерски съвет, а министър Николина Ангелкова стартира серия от срещи с всички заинтересовани страни за обсъждане на предстоящите промени.

 

В подготвения законопроект се детайлизират предвидените глоби за неизпълнение на разпоредбите свързани с изискванията за стопанисването на морските плажове и се хармонизират със Закона за концесиите. Предвижда се концесионерите и наемателите по сключени договори, към датата на влизане в сила на закона, да запазят правата и задълженията си при условията по тях, но те ще бъдат задължени да представят в Министерството на  туризма в срок до 01.06.2016 г. искане за утвърждаване на нови схеми за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения. За да се гарантира безпроблемното протичане на сезон Лято‘2016 е предвидено всички договори, които изтичат до 31 март на същата година, да бъдат автоматично удължени за една година, при съгласие от страна на концесионера или наемателя.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed