29 Март 2024

Вие сте тук

Петата звезда

04.01.2011

Година и половина остана до приключването на реформата в категоризацията във Франция

Властите във Франция се надяват, че петзвездната класификационна система в хотелите, която ще бъде окончателно въведена до юли 2012 г., ще повишат привлекателността на френските хотели за чуждестранните гости и ще приведат звездите в съответствие с качеството на обслужването.

Класификацията на хотелите във Франция се наблювата внимателно от френското Министерство на туризма. Нищо чудно, отрасълът носи на страната си приходи, съпоставими с БВП на една развиваща се държава и са на трето място след автомобилостроенето и металургията. Годишно страната се посещава от 70-80 млн туристи, като практически всеки десети турист в света заминаlа за Франция. Затова спазването на строгите изисквания и съответствието на услугите на заявения стандарт ще се проверява внимателно на държавно равнище.

Мнозина туристи се питат защо хотели като Georges V или Hotel Plaza Athenee нямат 5  звезди според президента на Софител Франсоа Паргел, цитиран в медиите. След приключването на реформата те ще получат петзвездния статут, който им се полага. В момента този вид хотели са в ексклузивната категория palace, а общо звездите са четири.

От миналото лято започна прекатегоризирането на хотелите и според информация на туристическото бюро в Париж в града вече са регистрирани 13 петзвездни хотела. За много от тях получаването на още една звезда е кулминация в програмите за реконструкция, продиктувани от променящия се пазар. Хотелите, които искат да получат нов статут, трябва да отговарят на стотици критерии – от размера на спалните до наличие на телефон в банята.

Правителството на Франция се надява, че новата система ще позволи на страната по-добре да се справи с последиците от финансовата криза. Хотелиерския сектор на страната според Deloitte страда от намаляването на броя на американските и британските туристи.

Според мнозина хотелиери обаче прекатегоризацията не е нищо повече от маркетингов ход, който от практическа гледна точка няма никакво значение. Според Гийом Раскузие, аналитик в хотелиерския сектор в компанията Oddo Securities петата звезда няма да реши нищо, защото сама по себе си не е основание за вдигане на цените.

Въпреки елитарността на френската култура, най-добре се развиват не най-евтините или най-скъпите хотели, а тези от средна ценова категория. Именно те осигуряват устойчивостта на пазара, убедени са експертите.

В същото време луксозните хотели продължават да търсят най-високоплатежния сегмент и не бързат да се преориентират към масовия потребител. Те предпочитат да инвестират в средства за подобряване на материалната база и на обслужването, макар да са на върха на класациите. Парижкият хотел Le Meurice например е вложил 6 млн евро за реновация през миналата година. И след като е в категорията дворец, очаква и гости, които търсят ексклузивни преживявания.

Според новата категория петзвездните хотели ще се отличават със златната си марка, а хотелите категория 1 звезда ще могат да бъдат разпознати и по червения цвят на звездата.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed