24 Апр. 2024

Вие сте тук

Парламентът гласува глоба за тези, които работят без трудов договор

15.12.2011

Глоба за работещите, който нямат сключен трудов договор, а не само за работодателите, предвиждат промени в Кодекса на труда, гласувани от парламента на второ четене, след близо два часа спорове. 87 депутати бяха "за", 19 - "против" и двама се въздържаха.


Наказанието за работника ще е глоба в трикратен размер на личните осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за съответната дейност. Парите ще се превежда във фондовете на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.


В момента санкцията за работодателите, наели хора без договор, е между 1500 и 15 000 лв.


От левицата поискаха глобата за работника да отпадне, защото според нея не е нормално в държава, която е на първо място по ръст на безработица в ЕС, да се опитвате да наказвате работника. По данни на синдикални и работодателски организации, цитирани в пленарната зала, през 2011г.  без работа са останали над 350 хил. души, а безработицата е в рамките на 15 процента. Това означава, че натискът е от работодателя към работника и работникът остава "в ъгъла".

 

Министърът на труда Тотю Младенов разясни, че целта е борба със сивия сектор и припомни, че зад предложението застават както от инспекцията по труда, така и синдикатите. Парите от санкцията отиват в осигурителната сметка на работника, което е стимул, а не наказание за него, каза министърът. Той предупреди социалистите, че подават опасни сигнали към хората, поощрявайки ги да работят без трудови договори, което ги лишава от права за майчинство, безработица и  пенсии.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed