24 Апр. 2024

Вие сте тук

Остава забраната за внос на третирано с хормони говеждо в ЕС

14.03.2012

Отстъпки на Европейския съюз, слагащи край на 20-годишната война със САЩ и Канада за говеждото, третирано с хормони, бяха гласувани днес в Европарламента, съобщи българската пресслужба на ЕП. Споразумението позволява на ЕС да запази забраната си за третираното с хормони говеждо в замяна на увеличаване на квотите за внос на висококачествено говеждо месо от САЩ и Канада.


Споразумението предвижда увеличаване на квотите до 48,200 тона. САЩ и Канада от своя страна вече премахнаха митата върху продукти от 26 държави на ЕС (без Обединеното кралство) от т.н. черен списък на стойност от над 250 милиона американски долара, по днешни цени. Тези мита бяха наложени като ответна мярка срещу забраната за внос на третирано с хормони говеждо от страна на ЕС.Увеличението на квотите ще влезе в сила от август 2012 г.

История на търговската война
През 1988 г. ЕС, загрижен за здравето на гражданите си, забрани вноса на говеждо месо, третирано с определени видове хормони на растежа. През 1996 г. САЩ и Канада, които бяха засегнати в най-висока степен от забраната, я оспориха в рамките на системата за уреждане на спорове на Световната търговска организация (СТО) и получиха право да наложат търговски санкции на продукти, произведени в ЕС, на стойност съответно 116 милиона щатски долара и 11.3 милиона канадски долара.

Тези мита затрудниха експорта на ЕС и доведоха до загуба на пазарен дял за европейските производители. Продуктите, засегнати от забраната, включваха говежди и свински месни продукти, сирене тип "Рокфор", шоколад, сокове, сладка и пресни трюфели.

Решение с много печеливши
През май 2009 г. между европейската комисия и правителството на САЩ бе договорено споразумение за поетапно намаляване на санкциите срещу продукти от ЕС от страна на САЩ и постепенно повишаване на квотите на ЕС за висококачествено говеждо месо. САЩ се съгласиха да вдигнат санкциите си през май 2011 година.
Основните печеливши от премахването на санкциите са Италия с продукти за 99 милиона американски долара, Полша (25), Гърция и Ирландия (с по 24 всяка), Германия и Дания (с по 19), Франция (13) и Испания (9).

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed