29 Март 2024

Вие сте тук

Осем неща, които трябва да избягвате при търсене на работа

14.07.2010

Осем неща, които трябва да избягвате, когато си търсите работа

Дебора Хол-Кейлър

Много хотелиери с дълъг трудов стаж, преминала през най-тежките години в бранша, изведнъж се оказаха без работа. Трябва да погледнем в очите реалността, а тя е, че не винаги лоялност към компанията и нейните цели се възнаграждава. Но позитивните усещания и резултати остават.

В 10-годишния ми опит като консултант в областта на HR никога не съм виждала на бюрото си резюмета на толкова високообразовани, талантливи и успешни професионалисти. Техните

Техните сивита са солидни, постиженията – значителни, а препоръките са ясно демонстрират всички качества, необходими да отговорят и на най-високите изисквания и обещават добра кариера.

За съжаление, компанията, в която са работили, е преживяла тежък срив, изоставяйки всички онези надарени професионалисти без работа. И какво правят всички тези професионалисти, оказали се в подобна ситуация?

За съжаление, мнозина от тях поради дългия си трудов стаж в една определена компания правят погрешни неща скоро, след като техните организации са решили да се преструктурират. Затова предлагам няколко съвета, които ще им помогнат да избегнат грешки. Първо, трябва да запомните, че сте в преход, не сте безработен! Можеби повече от половината предизвикателство е ментално – да осъзнаете, че сте индивид, който може много да допринесе за точната организация или група професионалисти в хотелиерската индустрия. Ако и вие сте в преход, ето осем неща, които трябва да избягвате:

- Да започнете да си търсите работа в деня, след като сте напуснали предишния работодател. Може да сте стресирани, но не се паникьосвайте.

- Да препратите резюмето/сивито си на всеки, когото познавате. Вашият таргет са само онези служители, които имат контакти в HR отделите и на най-високо ниво.

- Да използвате в резюмето си само факти, които се отнасят до последната компания. Всъщност, вместо това автобиографията ви трябва да съдържа максимално солидни постижения.

- Да изпратите непрофесионално оформено резюме, което съдържа непотвърдена или ненужна информация.

- Да загубите контакт с колегите си.

- Да ограничите възможностите си по отношение на местата, в които искате да работите, дори да е в друга държава.

- Да сте готови да приемете всяка работа, която ви се предлага. Това би довело до заемане на длъжност в краткосрочен план, която бързо ще напуснете, когато условията на пазара се променят.

- Да отидете на интервю прекалено самоуверен. Трябва да знаете защо тази възможност отговаря на 80% от изискванията ви; предлагате онова, от което компанията се нуждае; да разберете какви са възможностите за развитие и защо сте по-добри от останалите кандидати.

Пазарът може и да е в застой, както и възможностите да си намерите солидна позиция. Не позволявайте на нетърпението да ви накара да направите фатални грешки по време на перходния си период.


Дебора Хол-Кайлер е президент на Hall & Associates, Ltd, www.hallandassociatesltd.com – компания, която търси за водещи хотели и курорти най-добрите таланти.

Можете да я потърсите на тел 312-578-1650 или да й пишете на dhall@hallndassociatesltd.com

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed