28 Март 2024

Вие сте тук

Община Хисаря – непознатата позната

12.03.2011

Хисаря, зимна приказка

 

Текст: Екатерина Геловска

снимки: Камелия Димитрова

 

Среща в сърцето на балнеотуризма Хисаря организира наскоро Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по проект „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в България" в Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. Журналисти, кметове на Карлово, Баня, Хисаря, Старосел и Красново, упправители на СПА и балнеохотели, представители на местния бизнес обсъждаха възможностите за туристическо развитие на региона.  Присъстваха и туроператори в лицето на "Съншайн Турс", организатор на четиридневния тур за журналисти из региона.

 

 

Вероятно си мислите, че познавате община Хисаря. Обикновено я свързват eдинствено с град Хисар, за който едва ли не всеки знае, че има 22 термални извора с различни характеристики, температура и с доказани качества на водата за лечение на редица заболявания. А порта „Камилите“ е първото нещо, което човек извиква във въображението си, когато чуе името на града.

Началото

Още през 1882 г. тук е започнало организирано балнеолечение. Тогава Източна Румелия издава "Правилник за експлоатация на хисарските бани", а чешкият химик Состержонек извършва химически анализ на водата от пет извора. Смята се, че това е първият химически анализ на минерална вода у нас. Установяват, че водите в Хисар са слабо минерализирани, използват се за питейно лечение на бъбречни и урологични, на чернодробно-жлъчни и стомашно-чревни заболявания, на опорно-двигателния апарат. При къпане помагат на гинекологичните заболявания, обмяната на веществата и ендокринната система.

Градът е известен и като едно от най-зелените селища в България със своите красиви паркове с около 300 растителни вида, разпрострели се на 100 хектара площ. В тях има растения от всички краища на света - магнолии, гинко билоба, ацер, пауловния, албиции и др. Първият парк, изграден през 1892 г. около бившата баня „Тополица", е дело на швейцарския инженер Лусиен Шевалиас. Запазени са растителните видове и около извор „Момина баня", Летния театър и пр. И макар че парковете имат нужда от по-добра поддръжка, заслужаващ внимание факт е, че това е едно от местата в България, където зеленината не е пожертвана в името на ново строителство.

Околностите на града са опасани от пояс от смесени широколистни и иглолистни гори. Чистотата на въздуха се гарантира не само о природно-климатичните особености, но и от липсата на каквито и да било промишлени предприятия.

Хисаря, басейн, минерална вода, зима

Браншът

Хисар отдавна е утвърдена дестинация за СПА-туризъм. В момента градът разполага с 36 места за настаняване – 13 хотела, къщи за гости и квартири. Въпреки кризата през 2010 г. има ръст 14% на туристите. След българските туристи най-многобройни са гостите от Израел, които доминират сред чуждестранните посетители. Следват Германия, Русия, Великобритания и Франция.

Израелски туристически групи напоследък на превзели курорта, като средната продължителност на техните почивки с включени пълни пакети здравни балнеопроцедури е 10 дни, съобщи зам.- кметът на общината Пенка Ганева. Българските туристи пристигат предимно за уикенд-почивки, а хората, нуждаещи се от лечение и профилактика, избират по-дълъг престой.

Чуждите посетители се интересуват от възможности за процедурите в зависимост от заболяването си. В различните хотели заетостта е различна,  като варира между 46% и 76% годишно. 

Проектите

Бъдещето развитие се свързва както с възможностите за разширяване на вътрешния туризъм, така и с привличане на туристи от чужбина. Основание за това дава утвърждаването на летище Пловдив като нов център за редовни и чартърни полети. В момента вече има две редовни линии от Пловдив до Лондон и Милано, а в най-близко време ще има още един полет до европейска дестинация, съобщи изпълнителният директор на летището Дойчин Ангелов. В плановете е откриване на линия то Тел Авив, което ще докара и туристи от Израел.

Предвижда се и възстановяването на общинския балнеоцентър, за което преди две години общината откупи от държавата старата Момина баня. Според кмета на община Хисаря Георги Пирянков за възстановяването й са необходими около 1,5 милиона лева, които за  общината ще търси по ОП "Регионално развитие".

За курортен град като Хисаря един общински балнеоцентър е необходим, дори общината да няма печалба от него, смята кметът. Според него общинската хазна ще спечели косвено - от туристическите такси и данъци на собствениците на квартири, от ресторантьорите и т.н. Според него трябва да се мисли и за онези, които не могат да си позволят да отсядат в скъпите СПА хотели, но които също имат нужда от рехабилитация и възстановяване.

По думите му общинскияут балнеоцентър няма да конкурира хотелите в града, а ще е достъпна алтернатива за хората, които отсядат в частни квартири. Според Георги Пирянков това е една от стъпките, които ще допринесат за развитието на туризма и достигането на броя на нощувките до равнището на добрите нощувки, когато тук са реализирани около 9000 годишно при 2000 през последните години.

Красновските минерални бани

Красновните минерални бани са една от добрите изненади, с които ни посреща общината. Накога това е бил курорт с национално значение с минералната вода е с температура 54 °С, която е най-топлата в района. Минералната баня в курорта е строена през 1939 г. и е архитектуран паметник. След две десетилетия забрава и разруха днес тя отново се връща към живот. Сградата е напълно възстановена и в близките месеци ще заработи. Към нея ще има СПА хотел, собственост на пловдивския строителен предприемач Димитър Язов, инвестицията в който е над 2 млн евро. Очаква се хотелът, който ще разполага с луксозни апартаменти и самостоятелни къщички, да посрещне първите си гости още през лятото. Допълнително предимство са живописният парк, в който е разположен хотелът, и добрите възможности за отдих, разходка, туризъм и екскурзии.


Има и още два проекта, очакващи реализация. Единият е за ваканционно селище с 800 места, а другият – за хотел нискоетажно строителство с много възможности за спортни занимания, забавления и почивка. Единствената пречка е лошата инфраструктура, без която изграждането на туристически обекти няма смисъл, коментира единият от инвеститорите.

И още
Макар че в региона хората идват предимно за лечение или релакс, възможностите за разнообразяване на престоя са огромни. Посещение на тракийския култов храм в Старосел в съчетание с винена дегустация и СПА в едноименната изба с хотел, ловен туризъм, велосипедни турове, разходки с коне, пикници, риболов – това са само част от идеите, които регионът предлага на търсещите активен отдих.

 

 д-р Христозова, ръководител балнеоцентър хотел Аугуста

Яна Христозова, ръководител СПА центъра в хотел „Аугуста“:

Хисаря е известен като курорт за лечение на бъбречно-каменна болест. Досега поддържаме връзки с Александровска болница с проф. Митко Цветков, който изпраща тук своите пациенти след разбиване на камъните, тук за рехабилитация да доизродят камъните. На второ място заболявания на стомашно-чревния тракт и чернодробно-жлъчната област. Много добре се повлияват заболявания на опорнодвигателния апарат. Водата тук е радонова, флурна, при остеопороза е добра, както и при кариеси при децата.

Останахме много малко на територията на страната, които продължават традициите от миналото на бившите санаториуми и провеждат едновременно със СПА процедурите за разкрасяване и разхубавяване - hot-stone massages, таласотерапия (ние сме едни от първите, които въведоха таласотерапията в България след Варна), шоколодави удоволствия, провеждаме и лечение на определените в профила на курорта процедури.

Вече 12 години работим с израелски туристи с пакетни цени, в които са включени и три процедури. Разбира се, те използват и други, след преглед от лекар. Пикът на натоварването е през лятото - от май започват големите групи на израелските туристи, които през цялото лято достигат до 400 човека на ден. Достигали сме до 900 процедури на ден, като работим сутринта от рано 6:30 до късна вечер. За целта работят около 20 масажни кабинета. Българите ползват по-рядко пакетни услуги.

Нашите гости идват за 14 дни, 21 дни, които в рамките на този престой с една почивка посредата в зависимост от възрастта и заболяванията те провеждат минимум 10 процедури, за да има някакъв ефект.

Хотелът е единственият, който разполага с детски басейн, и затова сме добре посещавани от родители с деца. Имаме и педиатър, който се грижи за престоя им.

Наред с масажите, имаме топлотерапия, парафин, луга, кал от мъртво море, имаме физиотерапия с всички възможни апарати, акупунктура и пр. Едно от нещата, на които много държим, е двигателната терапия, затова имаме подготвени рехабилитатори, които провеждат индивидуални и групови лечебни гимнастики. Друг акцент е балнеологията - ваните са перлени, подводни масажи, частични масажи, за хора, които имат сърдечни увреждания и немогат да вземат цели вани и минерален плувен басейн с детски басейн до него и джакузи.

Радостен е фактът, че в България се връща балнеологията. Някога правехме неща, които сега се завръщат при нас от Заадна Европа – например кислородните коктейли, които правехме някога а сега идват като нововъведение.

Екипът, с който работим, достига до 40 човека през лятото, като обикновенно разкриваме допълнителни помещения за физиотерапия и наемаме масажисти и медицински сестри.

 



Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed