19 Апр. 2024

Вие сте тук

НОИ ще обсъжда днес предложение на БТПП за намаляване на лихвата при просрочие на осигурителни вноски

21.03.2011

Надзорният съвет на НОИ, свикан от председателя министър Тотьо Младенов, днес ще бъде разгледано изменение и допълнение в Кодекса за социално осигуряване. С предложената промяна чл 113 се намалява лихвата при просрочие на внасяне на осигурителни вноски, както и при събиране на неоснователно или недобросъвестно получени суми от държавното обществено осигуряване.

Сега действащата лихва  се състои от основния лихвен процент(ОЛП) плюс 20 пункта. Новото предложение е лихвата да бъде намалена на ОЛП плюс 10 пункта. По този начин ще се реализира едно от най-важните предложения на БТПП за усъвършенстване на икономическата среда в България, законовата лихва да се прилага в единен размер за всички публични вземания, посочват от палатата.

Така ще се получи значително облекчение в обслужването на задълженията на работодателите - осигурители и на осигурените лица –каза представителят на БТПП в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт Станимир Цоцов, който е заместник-председател на Надзорния съвет.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed