19 Апр. 2024

Вие сте тук

Новият закон за туризма ще сложи край на менте СПА-хотелите

27.02.2011

THExperts

Крайно време е да бъде сложен край на менте СПА туризма. През последните години явлението „менте СПА“ става все по-масово. Това заяви кметът на Хисаря Георги Пирянов по време на семинар за бъдещето на СПА и уелнес туризма в България, който бе организиран от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в Хисаря в рамките на ОП „Регионално развитие“.

Според Георги Пирянов и в Хисаря има рекреационни центрове, които не представляват нищо повече от сгради с апартаменти с джакузи в мазето, което им дава основание да претендират, че предлагат пълна гама СПА услуги, каза кметът и призова тази тенденция да бъде пресечен.

Заместник-министърът с ресор туризъм Иво Маринов увери, че това ще стане с приемането на новия Закон за туризъм, който предвижда сертифициране на всички СПА, балнео-, уелнес и смесени центрове. След гласуването на закона Министерският съвет ще приеме наредба, която ще прецизира изискванията към всеки от видовете хотели. Предвижда се да бъдат разграничени обектите, използващи минерална вода, от онези, в които има само обикновена вода.

Според д-р Димитър Благов, заместник-председател на МАРК институт и специалист то физиотерапия, рехабилитация, балнеология и медицински туризъм, голямата грешка в налагането на този вид туризъм в България е, че не заложи на традиционно развитата балнеология, а на СПА туризма, който е предназначен и достъпен само за най-богатата прослойка. Това според него все повече се осъзнава и доказателство за това е увеличаващият се брой хотели, които предлагат широка гама балнеопроцедури.

Според него перспективният път за развитието на този вид туризъм е да не се противопоставят балнео, СПА и медицина, а да се създадат клъстъри така, както това става в други развити в тази област държави.

Годишният оборот от медицински и уелнес туризъм в света вече е достигнал 1,9 трилиона долара, 680 млрд.долара от които са предназначени за антиейджинг процедури, каза той.

Друга възможност за генериране на приходи е привличането на хора от третата възраст, предимно от Скандинавия, Великобритания и Ирландия. В Европа има 80 млн.стари хора, като 20 млн. от тях се лекуват и рехабилитират зад граница. Страната ни може да се превърне в пансион за тях на континента. Ако привлечем подобни възрастни хора, средната заетост на хотелите може да скочи от 30 на 80%, обясни Благов. На този модел вече е заложила Турция, която само през миналата година е получила 600 млн.евро от немската здравна каса благодарение на медицинския туризъм.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed