20 Апр. 2024

Вие сте тук

Нова екопътека маркирана в Източните Родопи

30.08.2011

Нова екопътека от Маджарово до с. Черничино, Източнит Родопи, маркираха млади кърджалийски екоактивисти, научи THExperts от проекта "Новото тракийско злато".  Помагаха им двамата посланици на благотворителността на Холандската пощенска лотария Рикус и Саймън, които са в района, за да се запознаят с постиженията по проекта „Новото тракийско злато“, подпомаган от Лотарията.

Дължината на пътеката  е приблизително пет километра, тя е маркирана в бяло и жълто, тъй като ще граничи със защитена местност „Момина скала“. Пътеката ще е подходяща както за пешеходен туризъм, така и за планинско колоездене.

Досега по проекта „Новото тракийско злато“ са поставени информационни табла на екопътеката от с. Болярци към Перперикон, при Центъра на лешоядите в Маджарово и в с. Горно поле.

Планира се до края на годината да бъдат поставени  информационни табла пред музеите в Кърджали и Ивайловград, в село Главатарци на язовир Кърджали, в центъра на село Пелевун, пред бистро “Студена” в село Студен кладенец и в Ловното стопанство “Студен кладенец“.

Предвижда се и да бъде издадена малка карта с всички маркирани екопътеки, с местата с информационните табла и описание на териториите и забележителностите в тях, през които преминават пътеките. Догодина маркираните екопътеки ще бъдат свързани в общ маршрут, преминаващ през целите Източни Родопи.

През февруари тази година проектът издаде първата най-подробна туристическа карта за Източните Родопи (на български и английски). Екипът работи по първия пътеводител за Източните Родопи, който се предвижда да излезе в началото на 2012 година.

Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, изпълняван от холандските природозащитни организации АРК и Авалон, които имат голям международен опит в проекти за опазване на околната среда и биоземеделието. Проектът е финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия.

Новото тракийско злато” е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по трите компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм. Според екипа на проекта опазвайки и възстановявайки дивата природа на Източни Родопи и запазването на типичния мозаечен ландшафт чрез природосъобразно пашуване може да се създаде база за развитието на нова зелена икономика в района. Източните Родопи имат всички предпоставки да се превърнат в център за екотуризъм уникална природа, изключително разнообразие на флора и фауна, богато културно наследство. Съчетано с екотуризма биологичното земеделие не само дава качествена храна, но създава работни места, повишава жизнения стандарт на местните хора и намалява обезлюдяването на района.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed