29 Март 2024

Вие сте тук

Национално фолклорно надиграване започва в Поморие

09.06.2011

За втора поредна година почитателите на българския фолклор си дават среща край морето. На 11 и 12 юни центърът на Поморие ще се нашари с носии от цяла България в рамките на Втори фестивал на клубовете за народни танци „Хоро край поморийския бряг”.

Официалното откриване на фестивала ще бъде в събота от 17:30 часа, когато всички 18 клуба ще покажат едновременно уменията си с хора от Мизия, Тракия, Пирин, Добруджа и Шопската област. Старт на надиграването ще даде кметът на Поморие, инж. Петър Златанов, под чийто патронаж е събитието.  Една от целите на фестивала е да се създадат приятелски връзки между отделните клубове по народни танци и точно тази цел е предопределила той да няма състезателен характер.

В последните години се наблюдава ренесанс на народните танци, а желаещите да поддъжат тонус с хора и ръченици стават все повече. За да запалят желанието в любопитните, които до сега не са се престрашили да се хванат на хорото, организаторите са обявили открит урок по танци в неделя. По време на урока „новаците”, подкрепяни от танцьорите от ансамблите, ще могат да направят своите първи стъпки по пътя към онова, което е съхранило българския дух през годините- фолклора.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed