29 Март 2024

Вие сте тук

Намалиха с 500 млрд долара прогнозите за печалба на авиокомпаниите

22.03.2012

Три, а не три и половина милиарда долара ще спечелят авиокомпаниите през 2012 г. Това стана известно, след като Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA)  понижи прогнозата си за печалбата, съобщиха световните агенции.  Основа причина за по-лошата прогноза е
растящите цени на петрола. 

От това ще пострадат най-много еврейските авиопревозвачи,  които се очаква през тази година да понесат загуба от 600 милиона долара, заяви генералният директор на МАВТ Тони Тайлър на пресконференция в Женева , цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според прогнозите от края на миналата година се очакваше печалбата на авиокомпаниите да е  3,5 милиарда долара. Заради финансовата нестабилност в еврозоната и рязкото поскъпване на горивата се е наложило прогнозата да бъде преразгледата.

Цената на петрола ще повиши оперативната издръжка на компаниите от 30% миналата година до 34% тази година, а разходите за горива ще достигнат  213 млрз  долара, което е с 15 милиарда долара повече, отколкото се  очакваше по-рано, посочва МАВТ.  Асоциацията повиши прогнозата си за печалбите на  авиокомпаните през 2011 година от 6,9 милиарда долара на 7,9  милиарда долара МАВТ обединява 240 компании, които осигуряват 84 процента от международните въздушни превози.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed