20 Апр. 2024

Вие сте тук

Най-интересните фестивали по света според TripAdvisor

27.06.2012

Хиляди са фестивалите по света - свързани с история, традиции, културна идентичност. Някои от тях са с местно или регионално значение, други привличат гости от цял свят.   TripAdvisor направи подборка на най-интересните от тях.


1. Фестивалът на лимоните (Fete du Citron) в Ментон, Франция

 

 

  

 

Фестивалът не случайно е класиран на първо място. Градчето, разположено на Френската Ривиера, събира в дните на празника около сто хиляди посетители. Фестивалът се организира ежеговно в края на февруари – началото на март и продължава около две седмици. За подготовка на празника се използват към 130 тона цитрусови плодове.

  

Казват, че лимоните от Ментон са крале на цитрусите. През 1929 г. Ментон е обявен за най-големия производител на лимони в Европа. Топлият климат на френската Ривиера позволява те да се отглеждат целогодишно и да се добиват по три реколти годишно, като най-голямата е през март-април. Фестивалът е замислен като подготовка към беритбата. Фестивалът включва парад, фойерверки, музикални концерти, а градините на Казиното се украсяват със скулптури от лимони и портокали.

  

2. Фестивалът Сен Фермин в Памплона


 

 

От 6 до 15 юли всяка година в Памплона се организира фестивал, посветен на Свети Фермин, епископ, живял през 13 век, който спасил Памплона от епидемия на чума. Жителите на града обличат традиционни баскски одежди – бели панталони и ризи, препасват червени пояси, червени барети и червени кърпи за врата. От ранна сутрин те се събират на централния площад и точно по пладне на 6 юли сигнална ракета възвестява началото на празненствата.

След традиционно обливане с пенливо вино се организират концерти и спектакли, фойерверки, парад на маските и пр.


Кулминация е надбягването с бикове.Традицията да се пускат бикове по улиците на града става известна на света, след като Ърнест Хемингуей я описва в романа си "И изгрява слънце" ("Фиеста"). Веселието е белязано и от немалко трагедии. Властите в Памплона започват да водят черна статистика на жертвите по време на празненствата още през 1911 г. От бягането пред биковете са загинали общо 16 души.



3. Фестивалът Томатина, Буньол, Испания


 

Най-масовият в света бой с домати е на трето място в класацията. Всяка година в испанския град Буньол в Източна Испания в края на август се използват тонове домати не по предназначение. Фестивалът се провежда последната сряда на август. Традицията води началото си от 40-те, когато група младежи , участвали в парада “gigantes y cabezudos” (гиганти и големи глави), за пръв път използвала доматите от сергия като оръжие. През миналата година за боя с домати в градчето са пристигнали 40 хил. души от цял свят.

 

 

4. Лас Фалас, Валенсия, Испания

 

 

В памет на Свети Йосиф, Лас Фалас е празненство, което включва пет дни и нощи, изпълнени с исторически, религиозни и комедийни процесии. Маски от папие маше, маскарадни костюми, артистични скулптури и фойерверки бележат последната нощ от фестивала. Много от участниците се обличат в средновековни одежди или като литературни и филмови персонажи.

 

 

5. Октоберфест, Мюнхен, Германия

 

 

 

Октоберфест е един от най-известните фестивали в света, по време на който се изпиват тонове бира. Това е и най-масовият фестивал в Европа и в цял свят. Ежегодно за него идват 6 млн души не само от Германия, но и от други страни. Началото на фестивала се свързва със забраната на принц Людвиг І да се вари бира през топлия летен сезон. Когато лятото отминело, жителите на града и околностите вече можели да се порадват на воля на кехлибарената напитка.

Праздникът продължава от средата на септември до началото на октомври в центъра на Мюнхен. За участие в него се допускат само мюнхенски пивоварни компании, които приготвят специално пиво за Октоберфеств със съдържание на алкохол 5,8–6,3 %. Освен многобройните бирени шатри, които са неизменен атрибут на празника, фестът се свързва с разнообразни културни прояви – шествия, фолклорни изпълнения и пр. През 2012 година Oktoberfest ще се проведе от 22 септември до 7 октомври.

 

 

6. Калчо Сторико, Флоренция, Италия


 

 

За любителите на спорта името „Флоренция“ се асоциира най-вече с футболния клуб «Фиорентина» (Fiorentinа). Но най-вероятно не всички фенове на отбора знаят, че историята на футбола в Италия има вековна история.


В края на юни в столицата на Тоскана се чества празникът на Св.Йоан Кръстител, покровител на Флоренция. Главното събитие на празничните дни е спортното състезание „Калчо Сторико“ - исторически футбол във Флоренция. Това обаче не е само футбол, а и истинско представление, защото футболистите носят средновековни одежди, а правилата на играта са същите като през XVI век и значително се различават от днешните. На импровизираното футболнополе пред катедралата Санта Кроче излизат два отбора по 27 души, а играта продължава 50 минути. Задължение на капитаните на двата отбора е да осигуряват ред и да успокояват играчите. Всички правила са подробно описани в наръчни, а общият им брой 33.

Историческият футбол пресъздава обстановката на късното Средновековие, когато се е състоял най-важният мач за Флоренция. По време на обсада на града жителите му изпитвали много лишения, но за да докажат, че духът им не е сломен, организирали футболен мач пред очите на противника.

7. Карнавалът във Венеция


 

 

Венецианският карнавал вероятно е най-известният в света. За пръв път той се споменава в документ през 1094 г., а от 1296 г. Сенатът на Венецианската република официално провъзгласява последния ден преди Великите пости за празник.

Основен атрибут на карнавала са костюмите и маските, които трябвало да скрият социалните различия и да направят празника еднакво достъпен за всички. Маските станали толкова популярни, че хората започнали да ги носят и във всекидневния живот. Заради злоупотреби обаче през 1608 г бил издаден декрет, който забранявал носенето на маски извън празника. Нарушителите мъже били санкционирани с две години затвор и парична глоба, а жените били бити с пръчки публично.

 

 

 8. Фестивалът на момите в Трансилвания, Румъния

 


 

 

В планините на Трансилвания, където няма компактни селища, а къщите са отдалечени на километри една от друга, жителите на региона са създали истински празник, по време на който хората могат да се срещнат и да общуват, а младите хора – да намерят втората си половинка. На това място някога са се уговаряли браковете и са кръстени децата. Пъстроцветни носии, традиционни музика, специфични музикални инструменти, танци и обичаи привличат тук в третата неделя на юли много румънци и чуждестранни туристи.

 

 

9. Лятно слънцестояние на Стоунхендж.


 

Най-древният монумент, създаден от човешка ръка, привлича хиляди туристи през цялата година, но посрещането на Слънцето в най-дългия ден на годината води тук хора от всички краища на планетата. Празненствата започват още предишния ден след залез слънце, когато се изпълняват ритуални танци, и продължават чак то зори. Тази година да приветстват Слънцето на Стоунхендж пристигнаха 14 хил. туристи от цял свят.

 

 

10. Карнавалът Сартиля, Сардиния

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това е най-вълнуващият карнавал на остров Сардиния: конници с маски участват в средновековен турнир с древни правила, където вековните традиции противопоставят майсторството на късмета. Под звуците на барабани конникът слага маска на тайнствен бог и на висока скорост трябва да прониже сребриста звезда. Ако успее, тълпата го приветства с възгласи «Su Cumponidori!»

Сартиля е фестивал на хиляди символи, магии, страдания и надежда. Карнавалното шествие минава по маршрут, който не е променят от много векове. Името на празника се свързва с древна дума, означаваща „късмет“. За да не прогонят късмета, жителите на Сардиния са създали много обреди, с които да умилостивят боговете и да задържат късмета.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed