25 Апр. 2024

Вие сте тук

Най-добрите гласове на Странджа ще запеят в Летния театър в Бургас

24.06.2013

Най-добрите странджански гласове ще вземат участие в концерт по случай 110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание . Концертът ще е на 28 юни 2013 г.  в Летния театър на Бургас, съобщиха от общината. 

 

Почитателите на народната музика ще чуят Калинка Згурова – удостоена с високото държавно отличие орден „Св. Св. Кирил и Методий”, носител на златни медали от международни конкурси и престижната американска награда „Грами”; Манол Михайлов – два пъти носител на златен медал „Капитан Петко Войвода” на Съюза на тракийските дружества в България и Златната лира на Съюза на музикалните и танцови дейци; Милка Андреева - завоювала златен медал от Копривщица – 1971 г. и „Златна брадва” от град Закопане – Полша; фолклорен ансамбъл „Странджа” – Бургас; Златка Ставрева - два пъти наградена със златен  медал  „Капитан Петко Войвода”на Съюза на тракийските дружества в България. В концерта ще се включат и много ученици на изброените доказани изпълнители.

 

Годишнината от Илинденско-Преображенското въстание ще бъде отбелязана с още няколко събития.

 

На 29 юни 2013 г. на естрадата в Лесопарк „Бургаски минерални бани” ще се проведе Регионален фолклорен тракийски събор и Конкурс за млади изпълнители на странджански народни песни за приз „Георги Павлов” – 2013 г., в които ще се надпяват 40 фолклорни формаци, 42 индивидуални изпълнители на възраст над 25 години и деца и младежи до 25-годишна възраст, разделени в четири групи.

     

Тричленно жури с председател проф. д-р Стефан Чапкънов ще отличи с диплом и  награда най-добрите от участниците в ХVI Регионален  фолклорен тракийски събор. Приз „Георги Павлов” пък ще бъде връчен на най-талантливото дете от IX Конкурс за млади изпълнители на странджански народни песни.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed