18 Апр. 2024

Вие сте тук

Над 60 участници в Нощта на музеите

11.05.2011

Повече от 60 музеи и галерии в цялата страна са заявили участие в Нощта на музеите на 14 май. За сравнение, през 2010 г. броят на институтите, отворили врати, е бил около 40, съобщиха от Министерството на културата.

Сред участниците има 12 национални музеи, 24 регионални музеи и 32 общински музеи.

Сред акцентите в програмата са  текстилни инсталации, представящи петте човешки сетива в Националния политехнически музей; изложба ”Тракия и древният свят, непоказвани досега шедьоври на античното изкуство в Националния исторически музей; изложба на съвременна японска фотография „ДА УЛОВИШ ДУХА в Националния музей за българско изоразително изкуство; Сюзан Стокуел / Великобритания/ ще направи „уъркшоп” на оргиналните си хартиени рокли и географски карти, демонстриращи различни епохи и региони в Националния музей на изобратиленото изкуство; авторска изложба „Творение от светлина. Изкуството на резба върху яйца” на Браян Бейти (САЩ) ще има в националния етнографски музей при БАН.

Пълната програма на Нощта на музеите за 2011 г. може да бъде намерена на сайта на Министерството на културата.

В Нощта на музеите всяка година отварят врати музеи от над 47 държави. Инициативата идва от Франция и е под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Към нея традиционно се присъединяват и много от българските музеи и галерии, които работят с удължено работно време за посетителите си. Пълната програма за Нощта на музеите-2011 ще бъде обявена от Френския културен институт в София.

Нощта на музеите през тази година е в навечерието на 18 май, когато се отбелязва Международният ден на музейното дело. Той се чества от 1978 г. по решение на Международния съвет на музеите, се посочва в съобщението.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed