19 Апр. 2024

Вие сте тук

Над 540 хил. лалета разцъфнаха на Султанахмет в Истанбул

19.04.2015

Повече от 500 хиляди лалета разцъфнаха тези дни недалеч от храма музей "Света София“. Те бяха посадени специално за традиционния фестивал на лалето, открит преди седмица в Истанбул.

 

Тази година фестивлът се провежда за десети път и ще продължи до края на май. От създаването си досега фестивалът на лалето се превърна в емблема на Истанбул и се наложи като едно от събитията, които привличат най-много туристи в града на Босфора през април и май.

 

Истанбулската голяма община, която е организатор на фестивала, всяка година поднася по някоя интересна проява. "Гвоздеят" на програмата тази година е разноцветният килим от лалета, който разцъфтя тези дни на централния площад Султанахмет в Истанбул.


Близо 500-те хиляди лалета са от четири различни цвята  и са "вплетени" едно в друго.Чашките на цъфналите лалета образуват огромен килим от жълти, лилави, оранжеви и червени цветове, които сияят като дъгата след дъжд.


Познавачи твърдят, че този килим от лалета няма подобен в света.


Специално за тазгодишния фестивал в Истанбул са били посадени около 30 милиона лалета.


Някои историци твърдят, че лалето е било пренесено от Ориента в Османската империя и оттам в Холандия, която се счита за родина на лалето. Периодът в Османската империя, който се характеризира с развитието на изкуствата и културата, се нарича Епоха на лалето.


В наши дни бе възродена старата османска слава на лалето. От друга страна това се превърна и в доходно икономическо перо. Турция произвежда собствени сортове лалета, включително и уникалното "обратно" лале, и изнася продукция. Въпреки че сезонът на цъфтенето на лалетата е твърде кратък, само един месец, целогодишно хиляди хора са заети в сектора с отглеждането и засаждането на тези красиви цветя и се прехранват от тях.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed