29 Март 2024

Вие сте тук

Над 2,6 млн туристи са посетили България през първото полугодие

03.08.2014

Организирани туристически групи от 50 държави са посетили България от януари до юни тази година, съобщи днес във Варна зам.-министърът на икономиката в оставка Бранимир Ботев.

По думите му чуждестранните гости са били 2 634 887 души, като в тази цифра не фигурират транзитно преминаващите през страната, както и индивидуалните туристи, които отсядат в частни квартири. Ботев уточни, че спрямо първите шест месеца на 2013 година увеличението на туристите е с 5,7 на сто. Страната ни вече има 9 пазара, от които посреща около и над 100 хиляди души, каза зам.-министърът. Той уточни, че чужденците проявяват все по-голям интерес към културния, СПА и екотуризма, както и към комбинираните пакети. Ботев отчете, че има увеличение от около 4,5 на сто при гостите от Гърция, Русия, Великобритания. Ръстът на туристите от Германия е с 9 на сто, а от Турция - с близо 14 процента.

 

Заради кризата в Украйна България посреща много повече гости от Молдова, Беларус и Унгария, допълни Ботев. Според него посетителите от САЩ са се увеличили с 22 на сто, като подобен ръст има и при почиващите от Канада, Австралия, Швейцария и прибалтийските републики.

 

Зам.-министърът посочи, че след откриването на авиолинията Варна-Истанбул се отчита рязко нарастване на гостите от Иран, Арабските емирства и Китай. Очаквано през тази година са намалели летовниците от Украйна, допълни Ботев. Според него занижението обаче е много по-малко от прогнозираното. До сега България са посетили 91 123 украинци, като броят им е намалял с 8 на сто в сравнение с миналата година.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed