29 Март 2024

Вие сте тук

Над 200 проби ще се състезават на Винария 2016

18.02.2016

Над 200 проби от вина и спиртни напитки ще се състезават за приза "Златен ритон", златни и сребърни медали на международната изложба "Винария 2016" от 24 до 28 февруари в Международен панаир-Пловдив, съобщиха от пресцентъра на изложбения център.


Пробите са от 40 производители от България, Италия, Чехия, Турция и Молдова, като последните две са дебютанти в надпреварата. Състезанието има 14 категории, основни от които са бели и червени вина от последна и по-стари реколти, ракии и бренди. За да се гарантира обективността на оценките, се използва компютърна система, припомнят от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), която организира Международния конкурс за вина и спиртни напитки, уточниха от панаирния пресцентър. По данни на организаторите в журито са включени изтъкнати наши и чужди енолози, сомелиери, търговци и еножурналисти от Италия, Чехия, Полша, Германия, Румъния и Гърция.


Наградените мостри ще бъдат изложени за свободна дегустация на 25 февруари в палата 11 на панаира. Същия ден посетителите на "Винария" могат да се включат в два майсторски класа - първият е на тема "Виненият тур и дегустацията в избата", а вторият е посветен на местните български сортове и ще бъде воден от Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България.


Тази година състезанието за наградите на "Винария" е своеобразна репетиция за българските производители за участието им в един от най-големите световни конкурси за вино - Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе в Международен панаир Пловдив от 29 април до 1 май тази година, коментират от панаира.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed